Direct naar artikelinhoud
Migratie

Recordaantal migranten steekt kanaal over met bootjes: ‘Brexit speelt een rol, maar er is veel meer’

Een boot van de Britse kustwacht bij de onderschepping van migranten op het kanaal.Beeld BELGAIMAGE

De Britse kustwacht heeft in één dag 6 bootjes met in totaal 86 migranten onderschept. In totaal heeft de kustwacht dit jaar al 1.100 mensen opgepakt, dubbel zoveel als in heel vorig jaar. Sofie D’hulster van vzw Humain was afgelopen weekend nog in de migrantenkampen in Noord-Frankrijk. ‘Ze hebben vragen over de brexit.’

Zagen jullie al langer een stijging van het aantal migranten dat via bootjes de oversteek waagt?

Sofie D’hulster: “Migranten vertellen ons vaak wel dat ze een poging gaan wagen, maar niet hoe ze dat concreet gaan doen. En wij vragen dat ook niet, want ze moeten ons niet beschouwen als politiediensten. Bovendien krijgen ze pas instructies van de smokkelbende vlak voor de poging. We horen in de kampen wel het gerucht dat de smokkelaars de oude oorlogsbunkers langs de kust van Frankrijk zouden gebruiken als schuilplaatsen om mensen onder te brengen tot ze daar zijn met hun bootje. Geen idee of dat klopt.”

Volgens een Frans parlementslid uit Calais is de stijging te verklaren door geruchten over de brexit. Dat klinkt vreemd, want gaat dat voor mensen zonder papieren iets veranderen?

“Zondag was ik met ons team in Duinkerke en Calais en we zijn toch een paar keer aangesproken over de brexit. Ze hebben daar vragen over. Mensensmokkelaars gebruiken dat om hen onder druk te zetten, maar er zijn zaken die toch meer een rol spelen. Onlangs was er nog een grote politieactie in Zeebrugge met nieuw detectiemateriaal zoals drones en een scanner. Tegelijkertijd heeft de Franse overheid plannen om de kampen in Duinkerke en Calais te ontruimen. Die factoren samen zorgen ervoor dat de smokkelaars snel willen handelen. Straks zit hun doelpubliek misschien verspreid in opvangcentra, en verliezen ze het contact, dus dan steken ze hen liever in sneltempo op bootjes.”

Sofie D’hulster: ‘De combinatie van die slechte omstandigheden, de nakende ontruiming en het vooruitzicht van herfst en winter verhoogt het stressniveau en dan nemen mensen drastische beslissingen.’Beeld RV

Zijn er dan opnieuw plannen om de kampen in Frankrijk te ontruimen?

D’hulster: “In Calais heeft de gemeente beslist dat het nieuwe kamp er ontruimd moet worden. Vorige week woensdag is er een gerechtelijke bevel gekomen om het kamp in Duinkerke te ontruimen, omwille van de slechte leefomstandigheden. Het gaat om een sportzaal die ooit geopend was voor de winteropvang en gerund werd door gemeentelijke ambtenaren, met een registratie met polsbandjes. Ze bood plaats aan 150 mensen. Intussen is de gemeente daar niet meer aanwezig en zitten er 300 mensen opeengepakt als sardines. Errond is een tentenkamp ontstaan, waardoor er nu in totaal 1.200 mensen wonen. Mensensmokkelaars lopen er af en aan, het is er vuil en er is een schurftuitbraak. De combinatie van die slechte omstandigheden, de nakende ontruiming en het vooruitzicht van herfst en winter verhoogt het stressniveau en dan nemen mensen drastische beslissingen. Dan zijn ze bereid om in een rubberbootje te stappen.”

“Ik zag afgelopen weekend een Koerdisch gezin dat net was aangekomen, met een kindje van 17 maanden en eentje van 7 jaar. Ze zaten de hele dag in zo’n kleine opgooitent, want ze hadden enkel zomerkledij en hadden het koud. Die vader stond te huilen. Hij vroeg informatie over de asielprocedure, die we hem hebben gegeven, maar ik hoor dat hij nu toch eerst de oversteek wil wagen. De wanhoop is zo groot dat mensen grote risico’s nemen. En ze denken in Groot-Brittannië sneller werk te vinden, en connectie te maken in de Pakistaanse, Koerdische, Afghaanse gemeenschappen, die daar toch groter zijn.”