Taiwan is voor expats beste bestemming ter wereld

Taiwan is voor expats de beste bestemming in de wereld. Dat is de boodschap van een rapport van de organisatie InterNations, gebaseerd op een enquête bij twintigduizend professionals die in het buitenland leven en werken. Het onderzoek werpt op dat Taiwan tegenover expats verschillende troeven kan uitspelen. Onder meer wijzen de onderzoekers op een betaalbare en algemene gezondheidszorg. Daarnaast maakt het rapport gewag van een bescheiden levensduurte, de vriendelijke lokale bevolking en een uitstekende eetcultuur. Eerder dit jaar was Taiwan ook al tot het gelukkigste land van Oost-Azië verkozen.

InterNations, een organisatie met wereldwijd 3,6 miljoen leden, verzamelde gegevens bij expats in vierenzestig landen. De organisatie heeft nu de zesde editie van zijn studie gepubliceerd.

Taalbarrière

“Taiwan biedt een hoge levenskwaliteit, maar bezit ook een goede omgeving voor persoonlijke financiën,” aldus het rapport. “Bovendien kan de expat in Taiwan rekenen op een uitstekende werkomgeving. Nergens in de wereld haalt een natie een hogere score voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg.”

“Wereldwijd haalt die factor een tevredenheidsscore van 55 procent, maar in Taiwan loopt dat cijfer op tot 89 procent. Bovendien zegt 88 procent van de expats de vriendelijkheid van de Taiwanese bevolking te waarderen.”

“Het enige obstakel voor expats die zich in Taiwan vestigen, is de taalbarrière,” beweert InterNations. “Meer dan de helft van de expats worstelt met het aanleren en het gebruik van de lokale taal.” Taiwan wordt in de ranglijst gevolgd door Vietnam en Portugal. In Vietnam prijzen respondenten vooral de lage kosten van levensonderhoud en de vriendelijke bevolking. In Portugal bleken de expats anderzijds de ontspannen levensstijl te waarderen.

De onderzoekers wijzen ook op de 41ste plaats van Hongkong. Respondenten klagen er vooral over werkdruk en over een gebrek aan evenwicht tussen de carrière en het privéleven. “Terwijl veel werkende expats in Hongkong een hoger inkomen hebben dan in hun vorige standplaats, zijn de kosten van het levensonderhoud er schokkend hoog,” benadrukt InterNations.

Koeweit staat in de rangschikking van InterNations op de laatste plaats. Het emiraat heeft in het onderzoek nagenoeg altijd de laatste plaats bekleed. De meeste respondenten blijken van mening dat de lokale bevolking zich tegenover buitenlanders niet vriendelijk opstelt.

Ook op het gebied van levenskwaliteit, ontspanning en carrièremogelijkheden krijgt Koeweit vooral een negatieve beoordeling. Vele expats blijken in het emiraat een gevoel van aliënatie te krijgen. Vaak blijken ook problemen met het maken van nieuwe vrienden. Alleen de economie van het land krijgt een positieve beoordeling.

Politiek

Opmerkelijk is tevens de voorlaatste plaats van Italië. “Hoewel de meeste expats in Italië de goede weersomstandigheden waarderen, zijn ze vaak teleurgesteld over de algehele levenskwaliteit en het gebrek aan politieke stabiliteit,” zegt InterNations. “Tevens vindt 67 procent van de respondenten het moeilijk om in Italië een leven op te bouwen zonder de lokale taal te kunnen spreken.”

De top tien van de beste expat-bestemmingen bestaat verder uit Mexico, Spanje, Singapore, Bahrein, Ecuador, Maleisië en Tsjechië. België staat op een 28ste plaats. Daarmee scoort het land minder goed dan Nederland (24ste), maar beter dan Duitsland (33ste), Zwitserland (38ste), Frankrijk (42ste), de Verenigde Staten (47ste) en China (50ste).

In de onderste regio’s van het rangschikking staan ​​anderzijds ook nog Nigeria, Brazilië, Turkije, India, Groot-Brittannië, Griekenland, Rusland en Zuid-Korea.

Op het gebied van politieke stabiliteit wordt de ranglijst aangevoerd door Luxemburg, gevolgd door Zwitserland en Singapore. Luxemburg staat al vier jaar onafgebroken op de eerste plaats. Onderaan staat Argentinië. Ook Frankrijk heeft, onder invloed van de Gilets Jaunes, volgens de expats aan politieke stabiliteit verloren.

Meer