Grote aanval op ‘Big Tech’ is ingezet, maar opsplitsing komt er niet

De al langer aangekondigde aanval tegen ‘Big Tech’ komt op kruissnelheid. De voorbije dagen komen steeds meer berichten dat het de Amerikaanse, maar ook buitenlandse autoriteiten menens is. Bedrijven als Facebook, Amazon Google etc. hebben de voorbije jaren enorme winsten gemaakt. In 2018 was Amerika dan ook de enige van alle grote economieën die immuun bleek voor een groeivertraging. Maar de vele schandalen waarin deze bedrijven gemengd zijn hebben hun maatschappelijke rol in vraag gesteld. De politiek schiet – eindelijk, maar zoals meestal rijkelijk laat – in actie.

Een overzicht van de aanvallen op Big Tech in de voorbije dagen:

1. 48 staten voeren onderzoek naar Google

De procureurs-generaal van liefst 48 Amerikaanse staten hebben maandag aangekondigd een door de twee politieke families gesteund onderzoek te gaan voeren naar de handelspraktijken van Google. Het bericht komt exact een week nadat een gelijkaardig onderzoek naar Facebook was aangekondigd. Opmerkelijk aan deze berichten is dat het onderzoek nu door de staten wordt gevoerd en niet op federaal niveau. Opnieuw het bewijs dat in Washington DC niets nog beweegt. Een eerste precedent werd al door de staat Californië geschapen. Daar treedt begin 2020 een zeer strenge privacywet in werking. Op die manier kan de verlamming van de beslissingsneming in Washington DC worden omzeild.

Google
EPA-EFE/Clemens Bilan

2. FTC voert onderzoek naar Amazon

De Los Angeles Times schrijft donderdag dat de Federal Trade Commission is begonnen handelaars te interviewen die zaken verkopen via de webwinkel Amazon. De commissie is belast met het beschermen van het concurrentievermogen. De vragen die de handelaars beantwoorden moeten duidelijk maken of Amazon al dan niet als een monopolie moet worden beschouwd.

 

3. Uber: Contractant is een werknemer, zegt staat Californië

De staat Californië heeft een wet goedgekeurd die de alternatieve taxidienst Uber zou verplichten zijn chauffeurs als werknemers en niet als contractanten te vergoeden. De wet moet nu enkel nog door de gouverneur van de staat worden ondertekend. Die heeft al gezegd voorstander van de nieuwe wet te zijn. Als hij doet wat hij beloofde, wordt de wet per 1 januari 2020 van kracht, De gevolgen voor bedrijven die actief zijn in de deeleconomie zijn niet te overzien. Het ganse model gaat zo op de schop. Volgens de Amerikaanse bank JP Morgan zou dit de kostprijs van een rit – waarvan de meeste nu al gesubsidieerd worden om klanten te werven – met 35% doen stijgen. Uber en co zouden dan een vogel voor de kat zijn. Hoe lang het feest ook heeft mogen duren, mensen onderbetalen blijkt uiteindelijk geen vorm van innovatie.

EPA-EFE/Justin Lane

4. EC geeft Vestager volmacht als ‘digitale tsaar’

Margrethe Vestager, door president Donald Trump de ‘tax lady’ genoemd, mag van Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, een tweede termijn van vijf jaar aanvatten als commissaris voor Mededinging. Haar bevoegdheden worden daarenboven nog eens uitgebreid. De EC heeft haar gevraagd de EU ‘klaar te maken voor het digitale tijdperk’. Ze moet gaan uitzoeken hoe Europa zijn technologische soevereiniteit kan behouden, in een wereld gedomineerd door Amerikaanse en Chinese tech-mastodonten.

Big Tech
GBF 2018

Men valt Big Tech dus gelijktijdig en van verschillende kanten aan. Het lijkt erop dat dit nog maar het begin van een proces is. De volgende maanden breidt het naar alle waarschijnlijkheid steeds verder uit. Mensen zoeken steeds naar een zondebok wanneer de economie sputtert. Velen denken ook dat een recessie een uitstekende  voedingsbodem vormt voor het argument dat men de grote techbedrijven best opsplitst. Op die manier wordt betere controle mogelijk.

Kans dat men Big Tech opsplitst is nagenoeg onbestaande

Toch is de kans klein dat het tot een opsplitsing van deze bedrijven komt. Niet alleen is dat een uiterst complex proces, ook de dreiging vanuit China is reëel.  Op een ogenblik waarop de VS met alle middelen de economische dominantie van China trachten af te remmen, is het moeilijk in te beelden dat men de eigen bedrijven zou ontmantelen om concurrenten als Alibaba, Huawei en Tencent de vrije hand te geven.

Na de financiële crisis van 2009 haalden de Amerikanen hun sterkste wapen boven: ze haalden miljarden op door de eigen en buitenlandse banken forse boetes op te leggen. Alles lijkt erop dat men opnieuw die richting wil uitgaan. Recordboetes liggen in het verschiet. Voor bedrijven die honderden miljarden dollar in cash op de rekening hebben staan is dit zonder meer de minste van twee kwalen.

Meer