Direct naar artikelinhoud
War/ning 2020

Hij voorspelt de volgende wereldoorlog, gebaseerd op natuurkundige theorieën

Hij voorspelt de volgende wereldoorlog, gebaseerd op natuurkundige theorieën

'War/ning 2020' heet het onheilspellende boek van de Nederlandse ex-commandant Ingo Piepers. De woordspeling in de titel slaat op zijn waarschuwing voor een nieuwe wereldoorlog die er staat aan te komen, ergens rond 2020. In de Volkskrant licht hij die verontrustende conclusie toe.

Hij is geen doemdenker, zegt Piepers in de Volkskrant, maar hij beschouwt het als zijn taak te waarschuwen voor de nakende grote militaire crisis in de wereld. "Een wake-upcall", noemt hij het. En die vinden we terug in zijn boek van bijna 800 pagina's.

Piepers was in 1995 nog Nederlands commandant onder de NAVO-vlag in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Hij rook er de oorlog, zegt hij daarover. "Na mijn terugkeer uit Bosnië ben ik me gaan toeleggen op de vraag wat oorlog soms zo onvermijdelijk maakt dat goeie buren elkaar te lijf gaan." Hij doctoreerde tien jaar geleden, maar zette zijn onderzoek nadien verder.

Met theorieën uit de wiskunde en fysica over chaos in netwerken probeert hij de historische oorlogszucht in de wereld te peilen. Vanuit het basisidee dat de internationale politiek een samenhangend systeem is, dat spanningen opbouwt die door gewapende conflicten worden ontladen.

Piepers bestudeerde een database van honderden kleine en grote conflicten tussen 1495 en 1975, aangevuld met recenter materiaal. "Ik zoek in de database naar patronen, maar op een andere manier dan historici dat doorgaans doen", zegt hij in de Volkskrant. Volgens de auteur moet je de ernst van een conflict bijvoorbeeld eerder afmeten aan het aantal betrokken staten dan aan het aantal slachtoffers.

Hij ontdekte een systematiek. Na een groot conflict worden nieuwe conflicten eerst diplomatiek opgelost tussen een paar staten. Maar het netwerk van betrokken partijen groeit daarna zodanig dat vechten uiteindelijk zou leiden tot een oorlog in het hele netwerk en daarom ook wordt vermeden. De spanningen blijven echter toenemen en kunnen niet voldoende worden ontladen. Tot de bom, letterlijk, barst. "Zoals water bij het kookpunt in gas overgaat." Dat betekent dan: wereldoorlog.

De tussenpozen tussen die historische uitbarstingen worden alsmaar korter en de uitbarstingen zelf heviger. Volgens deze op de wereldgeschiedenis toegepaste natuurkundige theorie zijn we sinds de Tweede Wereldoorlog het volgende 'kookpunt' vandaag inmiddels helemaal voorbij. "Er is grote verwevenheid van conflicten: Oekraïne, Brexit, de EU, het Midden-Oosten staat in brand, vluchtelingen, Trump president. Er is een sfeer van het zoeken naar radicale oplossingen, die het systeem laadt." Piepers voorziet daarom een eerste uitbarsting binnen een jaar of vier. En daarna tot 2150 nog eens drie keer een 'systeemoorlog', zoals hij het noemt.

Ingo Piepers zou het liefst de bal compleet misslaan. Maar tot zijn eventuele ongelijk bewezen wordt, kan hij alleen maar waarschuwen. Als het aan hem ligt zelfs tot de VN, Poetin en Trump toe.

Hij voorspelt de volgende wereldoorlog, gebaseerd op natuurkundige theorieën