Er komt een golf voorzitterswissels aan bij de Vlaamse partijen. De sp.a is de eerste…

De sp.a heeft op dit moment één serieuze kandidaat-voorzitter, de 26-jarige Conner Rousseau. Die gaat voor een Italiaans model voor de sp.a.

In het nieuws: De verwachte zet gebeurt vandaag: Rousseau, vandaag nog maar net fractieleider in het Vlaams parlement, werpt zich op als voorzitter van de socialistische partij. Hij doet dat met een pitch die weinig inhoudelijk prijsgeeft:

  • Het moet “scherper”, met “iedereen op één lijn” en terug “de mensen verleiden”. De communicatie en partijdiscipline spelen duidelijk een sleutelrol voor Rousseau.
  • Hij is een kandidaat van de ‘verandering’: hij wil een ‘electroshock’, om opnieuw mensen te laten ‘luisteren’, het verhaal van sp.a ‘te geloven’ en vervolgens over de streep te trekken.
  • Een ideoloog is hij niet: ‘socialist’ of ‘sociaaldemocraat’, dat doet er allemaal niet toe volgens Rousseau. Een scheut populisme, zeker als het over migratie gaat, verwachten critici alvast wel.
  • Een forse basisdemocratie, wil hij wél installeren in z’n partij. Daarbij zouden de leden de leiding krijgen: “Rechtstreeks online stemmen over regeringsdeelname”, zo belooft hij.

De details: Hoewel hij ook voor John Crombez (sp.a) heeft gewerkt, rekent hij wel af met het oude regime, inclusief met Vande Lanotte. Hij ziet geen probleem in z’n onervarenheid: “We hebben voorzitters met ervaring gehad, zelfs professoren die boeken schreven. Kijk waar dat ons heeft gebracht”, zo stelt hij in de Mediahuis-kranten. “De partij is niet op ­orde, we krijgen geen lijn in onze uitspraken. Het moet anders”, zegt hij, waarmee hij Crombez op z’n plaats zet. Vraag blijft of die nog kandidaat is, de huidige voorzitter wil nog niet kwijt of hij het doet. Maar de kans is bijzonder klein, dat hij na harde jaren opnieuw de hondenstiel wil.

Tussen de regels: De manier waarop Rousseau die basisdemocratie wil invoeren is wel interessant. De stemprocedures nu zijn erop gericht om leden die langer lid zijn meer ‘gewicht te geven’. Plus, ze moeten opdagen op een congres. Dat moet er allemaal uit: één stem per lid, ook nieuwelingen, en gewoon vanuit je zetel, achter je computer of mobiel toestel stemmen. De ‘onderbuik’ van sp.a krijgt daardoor meer macht.

De grote vraag? Komt er nog een serieuze tegenkandidaat? Indien niet, dan stoomt de 26-jarige Rousseau naar het voorzitterschap. Dat wordt sowieso een aartsmoeilijke klus. Want Vlaams zitten de socialisten in een oppositie tegen een nieuw centrumrechts kabinet. Maar federaal zijn ze er meer dan waarschijnlijk bij. Dat spagaat zal niet evident zijn om te beheersen als voorzitter.

Waarom dit van tel is: Het zal mee van de voorzitter van de sp.a afhangen om de federale coalitie stabiel te houden, en de boel te doen draaien. Destijds hadden de Vlaamse socialisten een machtig apparaat van kabinetten en een stevige studiedienst. Maar na jaren oppositie en interne malaise is dat helemaal weg. Rousseau lijkt niet de man die dat meteen wil gaan herstellen, integendeel.

The big picture? Er komt een golf voorzitterswissels aan bij de Vlaamse partijen. De sp.a is de eerste partij waarin nu duidelijkheid lijkt te komen. Met potentieel een stevige koerswijziging voor de Vlaamse socialisten.

Meer