Er is een Europees land waar de rente de voorbije 12 maanden al vier keer is opgetrokken

Noorwegen krikt de belangrijkste rentevoet in het land met een kwart procentpunt op tot 1,5%. De Noorse rente noteert zo op haar hoogste niveau in bijna vijf jaar.

Het gaat al om de de vierde renteverhoging in 12 maanden tijd. Norges Bank, de Noorse centrale bank, hoopt op die manier oververhitting van de economie te voorkomen en de inflatie te bedwingen. De bank voegt er aan toe dat de rente de komende periode waarschijnlijk op het huidige niveau zal blijven.

De Noren hebben zich dit jaar wel degelijk een buitenbeentje getoond in het bonte panorama van centrale bankiers. Zowat overal ter wereld wordt door de centrale banken naar zo laag mogelijke, zelfs negatieve rentevoeten, gestreefd.

Noorwegen: Olie, olie en nog eens olie

Maar de Noren kijken dus in de andere richting. Dat heeft alles te maken met hun olie-gerelateerde investeringen. De huidige marktprijzen bevinden zich nog altijd een pak boven de break-evenkosten. De Norges Bank situeert de kostprijs van een vat olie in een vork tussen de 10 en de 35 Amerikaanse dollar.

De recente prijsstijging als gevolg van de terroristische aanvallen op het Abqaiq-olieverwerkingscentrum in Saudi-Arabië heeft in Oslo ongetwijfeld meegewogen in de uiteindelijke beslissing om voor de vierde keer in 12 maanden de rente op te krikken. Noorse oliebedrijven blijven de winsten ook in de toekomst dus gewoon opstapelen. Dat vertaalde zich al in een solide arbeidsmarkt, inclusief loonstijgingen.

Tegelijkertijd heeft de Noorse kroon de voorbije jaren systematisch ondermaats gepresteerd. De Norges Bank berekende dat de munt onder normale omstandigheden zo’n 3% hoger zou moeten noteren dan dat vandaag het geval is. De chaos op de oliemarkten als gevolg van de aanslag in Abqaiq en de voorlopige de-escalatie van het Chinees-Amerikaans handelsconflict zouden de kroon een duw in de rug moeten geven.

Op internationaal vlak is Noorwegen medeoprichter van de VN, de NAVO, de Raad van Europa en de Noordse Raad.  Het land is echter geen lid van de Europese Unie.

Meer