Direct naar artikelinhoud
DierenpsychologieChimpansees

Chimpansees troosten moeder na miskraam

Een kwartet chimpansees uit de befaamde kolonie in de Arnhemse Burgers’ Zoo.Beeld BELGAIMAGE

Als een chimpanseevrouwtje een doodgeboren kind baart, krijgt ze de maanden daarna steun en troost van haar kolonie. Dat stelde een groep primatologen vast bij observatie van zo’n kolonie in de Burgers’ Zoo in Arnhem.

Chimpansees verschillen niet zo gek veel van mensen, zoals algemeen bekend. Hun DNA is voor meer dan 95 procent gelijk en ze tonen ook op sociaal vlak verschillende gelijkenissen. Zo kennen ook chimpansees een rouwperiode wanneer een geliefde sterft. De wetenschap kan daar nu nog een extra voorbeeld aan toevoegen. Een groep wetenschappers stelde vast dat die mensapen ook optreden als mantelzorger wanneer een apin uit de kolonie een doodgeboren babyaapje baart. Als dat gebeurt, wordt de moeder in de weken en maanden die daarop volgen veel vaker geaaid, gevlooid, geknuffeld en gekust dan normaal. Ook staken haar soortgenoten vaker vingers in haar mond, een veelvoorkomend troostgebaar onder chimpansees.

Dat blijkt uit de vaststellingen van een groep primatologen van de Universiteit Utrecht. Een half jaar lang observeerden ze de bekende chimpanseekolonie in de Burgers’ Zoo in Arnhem. Die kolonie is een van de weinige ter wereld waarin meerdere mannetjes zitten, waardoor hun sociale structuur veel meer lijkt op die van in de wilde natuur. De wetenschappers zagen daar dat apin Moni een doodgeboren babyaapje op de wereld zette, wat meteen een rouwproces in gang zette. Daags na die misgeboorte werd ze op de mond gekust door een soortgenoot, de enige keer in zes maanden tijd dat dat gebeurde. Ook kreeg ze die dag verschillende kussen op het lichaam. Volgens de primatologen, die hun bevindingen publiceerden in vakblad Primates, zijn dit de eerste nieuwe inzichten in een bijzonder sociaal proces.