Proximus-ceo Leroy bevestigt huiszoekingen rond aandelentransactie

Dominique Leroy. © BELGA

Brusselse speurders hebben vanochtend een huiszoeking gedaan bij Dominique Leroy, de ontslagnemende ceo van Proximus. Leroy bevestigt aan Belga dat de aandelentransactie een maand voor haar vertrek aan de basis ligt.

msn, vhn, edm

Het Brussels parket liet donderdag weten dat er ‘verschillende huiszoekingen gedaan zijn in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar Dominique Leroy’. Intussen heeft ook Leroy aan Belga bevestigd dat er huiszoekingen hebben plaatsgevonden in haar woning en kantoor.

'Deze betreft dezelfde kwestie van een verkooporder van een aantal Proximus-aandelen op 25 juli 2019, uitgevoerd op 1 augustus, waaromtrent de FSMA (de beurswaakhond, red.) reeds informatie heeft opgevraagd. Die informatie wordt aan de FSMA bezorgd', aldus Leroy.

Verder verwijst Leroy naar haar eerdere reactie op de verkoop van een pakket Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 euro, waarvan de FSMA en nu dus ook het gerecht nagaat, of het om handel met voorkennis gaat. Ze verklaarde toen dat haar overstap naar het Nederlandse telecombedrijf KPN zeker niet de reden van de aandelenverkoop was.

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht hun beurstransacties te melden zodra het totaalbedrag in een kalenderjaar boven 5.000 euro gaat. Het vertrek van een sleutelfiguur in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond onder de loep genomen. Als uit het onderzoek zou blijken dat er effectief handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een administratieve sanctie.

Morgen zou haar laatste dag worden bij Proximus, zo waren Leroy en de raad van bestuur eerder deze week overeengekomen. Oorspronkelijk zou Leroy nog tot 1 december aanblijven, maar 'dat was niet langer wenselijk'.

KPN 'neemt kennis van de berichtgeving' over de huiszoekingen bij Leroy. Het is niet duidelijk of er ook bij KPN, haar toekomstige werkgever, speurders zijn geweest. 'In algemene zin kunnen we zeggen dat we desgevraagd meewerken aan onderzoeken van overheidsinstanties', is het enige wat een woordvoerster van het Nederlandse telecombedrijf nog kwijt wil.