Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Amnesty International: ‘Politie Hongkong mishandelt en foltert demonstranten’

Archiefbeeld van oproerpolitie in Hongkong, die volgens Amnesty International buitensporig geweld gebruikt.Beeld Photo News

Amnesty International pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de mensenrechtenschendingen in Hongkong. De politie gebruikt er volgens de organisatie buitensporig geweld tegen demonstranten tijdens de antiregeringsprotesten, maar ook daarna, bij arrestaties en opsluitingen.

en

Volgens Amnesty bestaat er een patroon van buitensporig geweld door politie- en veiligheidsmensen tegen demonstranten. Zelfs wanneer er geen verzet geboden wordt, durft de politie geweld toe te passen. Dat geweld gaat volgens Nicholas Bequeling, directeur Oost-Azië van de mensenrechtenorganisatie, zo ver dat er in sommige gevallen zelfs sprake is van foltering.

Het geweld op straat kreeg de wereld al te zien, zegt Bequeling, maar ook achter de schermen gaat het geweld door. Als wraak tegen de acties van demonstranten worden ze vaak willekeurig gearresteerd, waarna de veiligheidsdiensten niet terugdeinzen voor geweld tegen de arrestanten.

De politie past vooral geweld toe voor en tijdens arrestaties, maar Amnesty ontdekte ook verschillende gevallen van geweld tegen demonstranten in hechtenis, waarbij ze onder meer geslagen en bedreigd werden.

Sinds de start van de protesten in het semi-autonome Hongkong, die er kwamen naar aanleiding van voorgestelde amendementen die uitlevering aan China mogelijk maken, werden al meer dan 1.300 mensen gearresteerd.