vrijdag 20 september 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Roy Kunnen met vriendinnen Amélie Ardoullie en Naomi Fallein, die voor hem een benefiet organiseerden.  Gil Plaquet

“Met negativiteit kom je nergens”

17.573,35 euro. Dat gigantische bedrag werd met één benefiet bijeengezameld voor Breeënaar Roy Kunnen, die een arm en zijn beide onderbenen verloor bij een treinongeval. “Zo veel geld, dat moet toch nog even doorsijpelen.”

De nacht van 24 op 25 mei 2018 heeft Roy Kunnen voor de rest van zijn leven getekend. De goedlachse Breeënaar keerde na een feestje te voet terug naar zijn kot in Mechelen. Maar onderweg sloeg het noodlot verschrikkelijk hard toe: Roy werd aangereden door een trein. “Ik ben meegesleurd, maar over de omstandigheden is er weinig bekend”, zegt hij. Roy raakte levensgevaarlijk gewond.

De hulpdiensten reden met hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. “Maar daar ben ik zelfs niet uit de ambulance geraakt omdat mijn toestand zo kritiek was. Ik heb er alleen bloed gekregen”, zegt hij. De artsen in Mechelen wilden hem zo snel mogelijk in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen krijgen.

Coma

Daar werd Roy eerst gedurende een maand in een kunstmatige coma gehouden. Toen hij wakker werd, had hij geen onderbenen meer en moest hij met een arm minder door het leven. Drie maanden lag hij in het ziekenhuis. Maar Roy toonde ongelofelijke wilskracht en begon moedig aan een lange revalidatie. “Ik dacht even dat mijn leven voorbij was, maar toen heb ik de knop omgedraaid. Met negativiteit kom je nergens”, zegt hij.

In het ziekenhuis ben ik zelfs niet uit de ambulance geraakt omdat mijn toestand zo kritiek was Roy KUNNEN

Na meer dan zes maanden permanent verblijf mocht Roy het revalidatiecentrum verlaten. Hij is nog steeds in behandeling, maar ondertussen kan hij wel opnieuw lopen. Hij heeft twee protheses gekregen. “Voor korte afstanden gebruik ik een kruk, héél korte stukken lukken zonder. Voor lange verplaatsingen heb ik een rolstoel”, vertelt hij. Ook voor zijn arm heeft hij een prothese.

Cyber security

Roy heeft ondertussen twee protheses waarmee hij opnieuw kan stappen. Gil Plaquet

Sinds kort is Roy de rest van zijn tweede studiejaar information management en security aan het afwerken. “Cyber security, zeg maar. Ik word heel goed ondersteund door de Thomas More hogeschool. Toen ik in het ziekenhuis lag, werden er voor mij video-opnames gemaakt van de lessen. Zo kon ik ze blijven volgen en al een deel afwerken”, legt Roy uit. De jonge Breeënaar zit zelfs opnieuw op kot. “De hogeschool heeft speciaal aangepaste studentenkamers. Ik kan er zes mensen aanspreken om mij te helpen.”

Grote familie

“Ik was zo blij toen ik hem hier opnieuw zag binnenwandelen”, zegt Mieke Buelens. Al dertig jaar is ze cafébazin in De Planeet, een studentencafé. “Maar zo’n enorme golf van solidariteit? Nee dat heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt ze. Als ‘tweede mama’ voor de studenten sprong ze meteen mee op de kar toen er plannen werden gesmeed om een benefiet te organiseren voor Roy.

Medestudenten Amélie Ardoullie en Naomi Fallein waren daarvan het voorbije jaar de trekkers. “Aanvankelijk was het ons idee om met de studentenclub een TD te organiseren. Maar dan is Amélie zich ermee beginnen moeien en is onze TD is uitgegroeid tot een grootse benefiet”, zegt Naomi.

Groots is niet gelogen, want de benefiet bracht maar liefst 17.523,35 euro op. Alhoewel. “Ondertussen is er nog 50 euro extra gestort”, vertelt Amélie, die de cheque samen met de rest van de ploeg dinsdag aan Roy overhandigde. “We hebben veel giften ontvangen. We zijn overweldigd, want het is allemaal veel groter geworden dan we hadden gedacht. Alle Mechelse studentenclubs en -cafés hebben meegedaan.” De fuifzaal werd door de stad zelfs gratis ter beschikking gesteld. “Echt iedereen was van goede wil. De studenten hier in Mechelen, dat is één grote familie. Iedereen was ook aangedaan door de gebeurtenis”, klinkt het.

Verzekering

Het geschonken bedrag zal Roy later in ieder geval goed kunnen gebruiken. Momenteel dekt de verzekering de kosten als gevolg van het ongeval nog, maar dat houdt op een dag op.

In café De Planeet hebben medestudenten dinsdagavond een cheque aan Roy overhandigd.  Sven Van Haezendonck

Dat zijn medestudenten zoveel geld zouden inzamelen, is ook voor Roy onverwacht. “Het moet nog een beetje doorsijpelen hoeveel geld het eigenlijk is. Ik was al gelukkig in Mechelen, maar sinds het ongeval is het pas echt doorgedrongen hoe een goede vriendschappen ik hier heb opgebouwd”, zegt hij.

Vorig weekend nam Roy overigens voor het eerst opnieuw de trein. “Richting Leuven. De trein passeerde ook de plaats van mijn ongeval, dat hield me toch even bezig.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws