Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De Italiaanse premier Matteo Renzi.

Italiaanse premier krijgt deksel op de neus, Trump haalt uit naar China en Britse opperrechters buigen zich over de brexit. Dit is de lunchbreak.

In het nieuws

1. Italiaans referendum

De Italiaanse kiezer heeft overtuigend tegen de hervormingsplannen van premier Renzi gestemd in het referendum van gisteren. Premier Matteo Renzi heeft inmiddels zijn ontslag aangekondigd. 

Italië is daarmee de nieuwe zieke man van Europa, en dat is riskant voor euro en Unie.

Liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt spreekt tegen dat de uitslag van het Italiaanse referendum een signaal tegen Europa is. "De inhoud van dit voorstel was gewoon niet goed en zou de kleine partijen monddood hebben gemaakt."

2. Trump vs China

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft via Twitter uitgehaald naar China, nadat hij vrijdag al een diplomatieke rel tussen de VS en China veroorzaakte door een telefoongesprek te hebben met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. "Heeft China ons ooit iets gevraagd? Ik dacht het niet."

Donald Trump.

3. Nieuw-Zeelandse premier stapt op

John Key heeft aangekondigd dat hij aftreedt als premier van Nieuw-Zeeland. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie vertelde hij hoe zijn vrouw tijdens zijn ambtstermijn vaak eenzaam was en dat hij daarom deze beslissing heeft gemaakt.

4. Brexit

Alle elf Britse opperrechters buigen zich vanaf vandaag vier dagen lang over de vraag of de regering of het parlement het lidmaatschap van de Europese Unie kan opzeggen

5. Brugpensioen op kantelpunt

Terwijl twee jaar geleden het brugpensioen een van de belangrijkste strijdpunten was in het sociaal overleg, staat het nu onderaan op de agenda. "Het lijkt erop dat we een kantelpunt hebben bereikt."

Aan het koffieapparaat

1. Vastgoed

Sinds begin dit jaar hebben de Vlamingen al voor 2,3 miljard euro vastgoed cadeau gedaan. In de eerste tien maanden van het jaar hebben notarissen alleen al voor schenkingen van vastgoed 15.342 akten verleden. 

Aan het koffieapparaat

2. Vooruitblik

In zijn vooruitblik op het komende jaar presenteert The Economist niet alleen baanbrekende ideeën van jonge activisten, het blad voorspelt ook belangrijke ontwikkelingen op wereldvlak. Wat heeft 2017 voor ons in petto?

3. Complottheorie

"Onze grootste vrees is uitgekomen: dat iemand al die valse nieuwsverhalen zou geloven en ons zou komen opzoeken met een wapen. Dat is vandaag gebeurd." Zo reageren de buren van een pizzeria in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, waar gisteren een man met een aanvalswapen binnenstapte om een samenzweringstheorie over een pedofilienetwerk rond Hillary Clinton "zelf te komen onderzoeken".