Kleinere Champagne-oogst belooft uitstekende kwaliteit

De druivenoogst in de Franse Champagne heeft dit jaar last van de hittegolven die de regio tijdens de maanden juni en juli hebben getroffen. Daardoor is een aanzienlijk deel van de teelt verbrand. De kwaliteit van de oogst is echter bijzonder goed. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie Comité Champagne.

Er zal volgens het Comité Champagne dit jaar een opbrengst van ruim 10.000 kilogram per hectare kunnen worden gemeld.

Recordtemperatuur

Vorig jaar kende de Champagne een uitzonderlijke druivenoogst. De wijnhuizen haalden toen een gemiddelde opbrengst van 10.800 kilogram per hectare. Hierdoor konden de wijnbouwers opnieuw reserves opbouwen. Dat moet hen bescherming helpen bieden tegen dreigende temperatuurfluctuaties van de klimaatverandering in de toekomst.

De Champagne is al met de gevolgen van de opwarming van de aarde geconfronteerd. De voorbije dertig jaar is de gemiddelde temperatuur in de regio met 1,1 graad Celsius gestegen. ‘Dat heeft op de champagneteelt een gemengd effect gehad,’ aldus het Comité Champagne. ‘Hittegolven kunnen de omvang van de potentiële oogst beperken. Voor de druiven biedt het fenomeen anderzijds echter ook een uitzonderlijke rijpingsdynamiek.’

‘Dit jaar heeft Europa een hittegolf doorgemaakt die de volumes van de Champagne-oogst duidelijk hebben doen inkrimpen,’ erkent het rapport. ‘De druiven zelf zijn echter van uitstekende kwaliteit. Periodes van vorst tijdens de lente hebben al een deel van de oogst vernield.’

‘De grootste slag kwam echter door de hittegolven in juni en juli. Daardoor is meer dan 10 procent van de potentiële oogst verbrand. De Champagne heeft deze zomer de hoogste temperaturen uit zijn geschiedenis laten optekenen. Tijdens de laatste week van juli werd een piek tot 42,9 graden Celsius geregistreerd.’

Veelbelovend

‘Tijdens de maanden augustus en september boden de warme en zonnige weersomstandigheden echter een voordeel,’ zegt het Comité Champagne. “Gecombineerd met koele nachten in de aanloop naar de oogst, konden de producenten hierdoor op een uitzonderlijke rijpingsdynamiek rekenen. De velden konden immers most produceren met een goed evenwicht tussen zuurgraad en suiker.’

Het Comité Champagne verwijst daarbij naar zijn netwerk dat de rijping van de druiven bewaakt. ‘Dat heeft de wijnbouwers geholpen de druiven op het juiste tijdstip te plukken,’ zegt de sectororganisatie.

Meer