Kosten wegen op rentabiliteit Vlaamse land- en tuinbouw

© Belga

Na een extreem droog 2018, herstelt de omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw zich dit jaar. Maar ook de kosten stijgen. Daardoor bljift de rentabiliteit onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Dat blijkt uit de jaarresultaten die de Boerenbond donderdag voorstelt.

GG

Na de zomer maakte de Boerenbond een evaluatie van het productiejaar en stelde ze een raming op voor 2019. Daaruit blijkt dat de omzet dit jaar met 4 procent stijgt. Achter die algemene stijging gaan echter grote verschillen tussen specialisaties en sectoren schuil.

Zo kampt de pluimveesector in 2019 met prijzendruk op braadkippen, door toenemende import uit Oekraïne en Brazilië. In de rundvleessector houdt de crisis aan. De opbrengsten voor aardappelen, granen, suikerbieten en verschillende groenten zijn dan weer genormaliseerd.

De droogte van dit jaar zou vooral gevolgen hebben voor de late aardappelen en industriegroenten die nog moeten worden geoogst. De hitte zorgde dan weer voor zonnebrandschade bij appelen.

Stijgende kosten

De omzet steeg, maar dat deden de kosten ook. Ze namen voor het tweede jaar op rij met 2 procent toe. 'Door de droogte van vorig jaar stegen voederkosten en de prijzen van zaai- en pootgoed. Beleidskeuzes joegen dan weer de kosten voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen de hoogte in. Ook de krapte op de arbeidsmarkt laat zich steeds meer voelen'; verklaart de Boerenbond.

'De Vlaamse land- en tuinbouwsector slaagt er niet in om deze stijgende kosten snel door te rekenen naar de volgende schakels in de voedselketen', luidt het nog. Mede hierdoor blijft de rentabiliteit voor 2019 onder het vijfjarig gemiddelde.