Helen Marten wint prestigieuze Turner Prize 2016

De schilder en beeldhouwer Helen Marten heeft de Turner Prize 2016 gewonnen. De Turner Prize is een van de meest prestigieuze prijzen voor hedendaagse kunst in Groot-Brittannië. De jury prees Martens "ongelooflijke virtuositeit".

De 31-jarige Helen Marten, de jongste genomineerde uit de lijst, werd tot winnaar uitgeroepen tijdens een ceremonie in het Tate Britain museum in Londen. Marten, die haar prijs in ontvangst nam uit handen van poëet Ben Okri, vertelde dat ze "niet verwacht" had dat ze zou winnen en dat ze zich "geen briljantere of meer opwindende shortlist" kon inbeelden.

Haar kunstwerken werden sinds september in het Tate Britain tentoongesteld. Ze werkt onder meer met materialen als wattenstaafjes, knikkers, snookerkrijt en fietskettingen. Het museum beschrijft haar werk als "collage-achtige verzamelingen van objecten en beelden dat een speelse opzet heeft. Ze creëert poëtische visuele puzzels die ons lijken uit te nodigen voor een spel of een raadsel."

"Eindeloos integrerend"

Juryvoorzitter Alex Farquharson, directeur van Tate Britain, vertelde aan de BBC dat de jury Marten als winnaar had gekozen omdat haar werk getuigt van een "ongelooflijke virtuositeit". "Ze is een soort poëet wanneer het gaat over het gebruik van materialen, beelden en gevonden objecten. Het werk is eindeloos intrigerend." Hij voegt er nog aan toe dat het een "wereld in beweging" suggereert.

Het is de tweede grote prijs die Marten binnenrijft op een maand tijd. In november won ze ook de "Hepworth Price for Sculpture". Ze beloofde toen haar prijzengeld van 30.000 Britse pond te delen met haar mede-genomineerden, omdat ze gelooft dat "de hiërarchische positie van kunstprijzen vandaag de dag tot op zeker hoogte gebrekkig zijn".

Prestigieuze prijs

Sinds 1984 wordt de Turner Prize, genoemd naar de Britse schilder William Turner, uitgereikt aan een kunstenaar onder de 50 jaar, die in Groot-Brittannië werkt. De prijs wil het "publieke debat rond de nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse kunst" bevorderen.

De Turner Prize is een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor hedendaagse kunst. De winnaar krijgt 25.000 Britse pond. De andere genomineerden voor de Turner Prize dit jaar waren Anthea Hamilton, Michael Dean en Josephine Pryde. Zij krijgen elk 5.000 Britse pond.

Meest gelezen