Pentagon ‘begraaft’ plan om 125 miljard dollar aan verspilling tegen te gaan

Pentagon © David B. Gleason / Flickr (CC)
Rudi Rotthier

Het Amerikaans ministerie van Defensie, beter bekend als het Pentagon, heeft een studie uit 2015 ‘begraven’, die uitlegde hoe zonder mensen te ontslaan voor 125 miljard dollar (118 miljard euro) bespaard kon worden op administratieve rompslomp.

Volgens The Washington Post, die de zaak uitbrengt, wilde het leger niet dat de wetgevende macht en het Witte Huis zouden weten hoeveel er de voorbije tijden, terwijl het leger klaagde over een besparingsoperatie, nog aan verspilling gebeurde.

De interne studie, die gedateerd is op 22 januari 2015, toonde ‘een duidelijk pad’ om over een periode van 5 jaar 125 miljard dollar te besparen.

Het plan, aldus de Post, vereiste geen ontslagen of beperkingen van het aantal militairen, maar kon volstaan met vroege pensioneringen, besparingen op dure contracten en beter gebruik van informatietechnologie.

De essentie is dat de samenstellers vaststelden dat het Pentagon ongeveer een kwart van zijn jaarlijks budget van 580 miljard dollar (540 miljard euro) besteedt aan dingen die niet rechtstreeks met oorlog of verdediging te maken hebben, zoals boekhouding, of personeelsbeleid. In personeel gemeten is dat aandeel nog forser: voor 1,3 miljoen actieve militairen zijn er 1 miljoen werknemers die de actieve militairen ondersteunen. Daarbij maar liefst 268.000 contractuelen, mensen die vaak in dienst zijn van dure of in ieder geval duurdere privébedrijven.

Barack Obama
Barack Obama© Getty Images

Terwijl het aantal actieve troepen, schrijft de Post, het laagst is sinds 1940, is de ondersteunende groep niet navenant gedaald en zelfs aangegroeid.

Investeren of besparen?

Voor sommige militairen die het rapport lazen, aldus de Post was dat het aantrekkelijke aan het plan. Zij dachten dat ze de uitgespaarde 125 miljard dollar naderhand in het ‘actieve’ leger zouden kunnen pompen, in troepen, werkingskosten, apparatuur, zelfs in de vernieuwing van kernwapens.

Maar andere toplui in het Pentagon zagen het anders. Zij hebben jaren geklaagd over de besparingen op hun departement, hebben jarenlang beweerd dat het leger kampte met een groot tekort aan geld en op een hongerdieet was gezet. Zij vreesden, aldus de Washington Post, dat het parlement en het Witte Huis met Barack Obama juist meer zouden gaan besparen als ze zouden weten hoeveel er nog te halen viel.

En dus werd het rapport ‘begraven’. Een 77 pagina’s tellende samenvatting werd van een Pentagonwebsite weggehaald (maar is nu opgevist door de Post). Het Pentagon legde geheimhouding op voor de gegevens uit het rapport, zodat het onderzoek niet zonder meer kon overgedaan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content