© © VRT

Canvas blijft ontgoochelen: “Kijkcijfers zijn niet meer de enige maatstaf”

Canvas blies vorige donderdag negentien kaarsjes uit, maar een heel gelukkige verjaardag werd het niet. Anderhalf jaar na de restyling blijft het moeilijk om de kijker terug te winnen.

tove

Uit de cijfers van het voorbije najaar blijkt dat het tweede VRT-net nog steeds belabberde scores haalt. De afgelopen week waren Silent Witness (247.000) en Extra Time (231.000) het best bekeken. Het zijn twee titels die Canvas voor de grote restyling in 2015 al in haar schema had staan. Ook ‘good old’ Vranckx (185.000) is bij de sterkhouders, De Afspraak (222.000) en Radio Gaga (gemiddeld 291.000 voor de hele reeks, red.) zijn zowat de enige titels van de nieuwe lichting die een positief rapport voorleggen.

Voorts is het huilen met de pet op. De docureeks 4*7 en de volledige zondagavond met de docureeks Asfalt, Wanderlust (over filosofie, red.) en het fotografie-programma België Scherpgesteld halen gemiddeld minder dan 90.000 kijkers. Alleen Elvis Blijft Bestaan, onbegrijpelijk weggestopt op de late zaterdag, moet het doen voor 110.000 zielen. De 16 (160.000) haalt een vierde van wat Bevergem scoorde. Zelfs de aanhang van De Ideale Wereld verdampt. Otto-Jan Ham begon in januari met 426.000 kijkers, en heeft er nu nog 140.000 over.

Dit najaar had de zender een marktaandeel van 6,8 procent, vorig najaar was dat 6,6 procent. “100.000 kijkers is geen slecht uitgangspunt, maar het mag meer zijn”, zei VRT-CEO Paul Lembrechts in september.

“Het is de opdracht van Canvas om het alternatief aan te bieden, die opdracht nemen we ook ter harte”, zegt netmanager Reinhilde Weyns. “Kijkcijfers zijn daarbij niet meer de enige maatstaf. Er is veel concurrentie. We gaan met elk programma op zoek naar de juiste manier om het bij het publiek te brengen, niet alleen in primetime maar ook met herhalingen en een online aanbod. Zo herhalen we Culture Club in de nachtlus. Daardoor bereikt het programma wekelijks 160.000 Vlamingen.”

Tweede leven online

De Ideale Wereld kent dan weer online een tweede leven. Sommige filmpjes worden tienduizenden keren bekeken op het internet. “De Ideale Wereld is een mooi voorbeeld van hoe een programma online kan leven. Op die manier bereikt Canvas ook een jong publiek. Over De 16 zegt Weyns: “Canvas biedt ook op vlak van fictie een alternatief met eigenzinnige humor. De scherpe humor van De 16 zie je niet op een andere zender.”

Een samensmelting van Terzake en De Afspraak, waarover geruchten circuleerden, komt er niet. “Terzake geeft duiding bij de actualiteit, in De Afspraak is er ruimte voor debat en opinie. De cijfers gaan in stijgende lijn en de programma’s maken ook vaak nieuws. Met deze combinatie gaan we door.”

Wat Canvas volgend jaar gaat doen, maakt het later deze maand bekend. Vorige maand lekte al uit dat Thomas Vanderveken zal gevolgd worden voor een programma waarin hij uiteindelijk een pianoconcerto gaat spelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER