© WAS

Een op de drie in ons land werkt deeltijds: ook toename bij mannen

Een derde van de werknemers in België heeft een parttime job. Dat blijkt uit cijfers van SD Worx, een specialist in personeelsbeheer. Bij jongeren onder 25 jaar werken zelfs ruim vier op de tien deeltijds.

cwil

“Veel jongeren willen na hun masterdiploma nog een extra diploma halen aan de universiteit of de hogeschool. Ze hebben meestal wel inkomsten nodig, bijvoorbeeld om hun studies te betalen, en gaan daarom al werken. Maar dan liefst in een deeltijdse baan, zodat ze nog genoeg tijd over hebben om te studeren”, zegt Jan Laurijssen van SD Worx.

Soms kiezen jongeren noodgedwongen voor deeltijdse arbeid, omdat ze geen voltijdse baan vinden. “Voltijdse jobs liggen nu eenmaal niet altijd voor het rapen”, zegt Jonathan Stuyven, die jongeren begeleidt bij de vzw Kavka in Antwerpen. “Bovendien willen steeds meer jongeren een onderneming oprichten. Het is niet evident om daar meteen een voltijds inkomen uit te halen. Daarom kiezen velen voor een deeltijdse baan, zodat ze genoeg geld en tijd hebben om hun eigen zaak op te starten.”

Opvallend is dat ook mannen steeds vaker voor deeltijds werk kiezen. In 2008 was dat 10% van de mannen, nu is dat 14%. Toch blijft een parttime job in de eerste plaats iets voor vrouwen. Liefst 55% van de werkende vrouwen heeft een deeltijdse baan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER