Rusland en China blokkeren VN-resolutie voor adempauze in Aleppo

Rusland en China hebben in de VN-veiligheidsraad een resolutie tegengehouden waarin wordt opgeroepen tot een zeven dagen durend bestand in de belegerde Noord-Syrische stad Aleppo. De twee landen maakten gebruik van hun vetorecht om het voorstel te blokkeren.
imago/Xinhua

Egypte, Spanje en Nieuw-Zeeland hadden in de resolutie gevraagd om alle aanvallen op Aleppo een week lang op te schorten. Dat bestand moest aan humanitaire organisaties de mogelijkheid geven om steun te verlenen aan noodlijdende bevolking.

Ook het niet-permanente lid Venezuela stemde tegen de tekst. Angola onthield zich.

Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de VN, had vlak voor de stemming al duidelijk gemaakt waarom hij de resolutie zou verwerpen. "Dergelijke bestanden werden in het verleden door de rebellen gebruikt om hun munitievoorraad weer aan te vullen en om zich te versterken, wat het leed van de burgers alleen maar verergert", stelde hij.

Rusland en het Syrische regeringsleger hebben de voorbije weken hun offensief opgevoerd op de wijken in Oost-Aleppo, die gecontroleerd worden door de rebellen. Het Syrische regime zegt intussen al twee derde van die rebellenwijken te hebben veroverd. Het geweld heeft al duizenden mensen op de vlucht gedreven.

Meest gelezen