Donald Trump en klimaat­activist Al Gore hebben "zeer interessant gesprek"

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft klimaatactivist en voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore ontmoet. Gore verklaarde achteraf dat de twee een "zeer interessant gesprek" hadden. Er is een poging ondernomen om op sommige vlakken tot eensgezindheid te komen, verklaarde hij nog.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De ontmoeting met Al Gore is verrassend. Donald Trump had tijdens zijn campagne immers duidelijk gemaakt dat hij niet gelooft dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatveranderingen. Hij beloofde toen ook dat hij zich zou terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs dat vorig jaar gesloten is. Een tiental dagen geleden maakte Trump dan toch een bocht toen hij de menselijke invloed in de klimaatverandering alsnog erkende.

De ontmoeting tussen Gore, een Democraat, en de Republikeinse president-elect vond plaats in de Trump Tower en duurde zo'n anderhalf uur. Gore had ook een gesprek met Ivanka Trump. De "first daughter" woonde sinds de president verkozen werd al verschillende topontmoetingen bij, onder andere met de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens de nieuwssite Politico zou Trumps 35-jarige dochter zich voortaan met het klimaatdossier bezighouden.

Na de ontmoeting zei Al Gore dat hij een "zeer interessant gesprek" had met Trump. De twee hebben geprobeerd om op sommige vlakken tot eensgezindheid te komen, verklaarde hij.

AFP or licensors

"Trump wordt een catastrofe voor het klimaat"

De 68-jarige Democraat Al Gore was van 1993 tot 2001 nog vicepresident van de Verenigde Staten onder Bill Clinton. In 2000 deed Gore zelf een gooi naar het presidentschap, maar verloor hij nipt van George W. Bush. Sindsdien heeft hij zich vooral geprofileerd als een klimaatactivist. Zo won hij in 2007 twee Oscars met zijn documentaire "An inconvenient truth". Later dat jaar kreeg hij samen met het klimaatpanel (IPCC) ook de Nobelprijs voor de Vrede.

Hij voerde eerder dit jaar campagne aan de zijde van Hillary Clinton. Toen waarschuwde hij dat Trump een "catastrofe voor het klimaat" zou zijn als hij verkozen zou worden. Dat zei hij naar aanleiding van de speeches van Trump waarin hij zei zich terug te trekken uit het akkoord van Parijs.

Meest gelezen