© BELGAIMAGE

De Lijn wil door personeelstekort minder trams en bussen in Antwerpen

Om het tijdelijke personeelstekort op te vangen, wil De Lijn Antwerpen de trams met een lagere frequentie laten rijden en enkele buslijnen schrappen. Dat blijkt uit een intern verslag van de openbare vervoermaatschappij, waarover de Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag schrijven. De vakbonden verzetten zich tegen de plannen.

Op het Antwerpse stadsnet zouden er veertig chauffeurs te weinig zijn door een piek aan zieken en loopbaanonderbrekingen. Om dit op te vangen, onderzoekt De Lijn Antwerpen om de bovengrondse trams te laten rijden met de frequentie van een schoolvakantie. Concreet betekent dat om de tien minuten een tram in plaats van om de acht minuten. Er is ook sprake van het verder schrappen van enkele buslijnen.

De Lijn Antwerpen bevestigt dat er wordt gezocht naar oplossingen voor het tijdelijk personeelstekort. De uiteindelijke beslissing ligt bij Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

De socialistische vakbond ACOD sluit vakbondsacties niet uit, maar hoopt vooral een front te kunnen vormen met de reizigers. “Ik vrees het ergste”, zegt Jef Maex (ACOD). “De impact van deze voorstellen op de kwaliteit van het vervoer is enorm.”

Oppositiepartij PVDA, die op het interne verslag botste, trekt aan de alarmbel. “Minder trams met nog meer volk op, dat betekent gewoon dat men mensen zal ontraden om het openbaar vervoer te nemen”, zegt PVDA-fractieleider Peter Mertens, die vraagt aan minister Weyts om dit voorstel “onmiddellijk in de vuilbak te mikken”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer