© Chris Nelis

Dancing Bij Rudi’s maakt plaats voor sociale woningen

Sociale woonmaatschappij Nieuw Dak heeft de voormalige dancing Bij Rudi’s in de Herenstraat in Waterschei aangekocht. Bedoeling is om er een wooncomplex met maximum acht woningen te maken. Onderzoek moet nog uitwijzen of de bestaande constructie behouden wordt of gesloopt voor nieuwbouw.

Chris NELIS

Jarenlang was dancing Bij Rudi’s, genoemd naar de toenmalige uitbater, een begrip in het Genkse. Vooral in de jaren ‘70 was het een trekpleister voor muziek- en dansliefhebbers. De dancing veranderde daarna nog verschillende keren van eigenaar, maar de massa van weleer bleef uit. Eén van de eigenaars liet achterin woningen bouwen. Maar bij het failliet gaan van zijn zaak bleven ook de huurders in de kou staan. “De mensen hadden zelfs geen water meer”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “De stad heeft een ton met drinkwater geïnstalleerd om deze mensen voort te helpen. Maar het was een toestand die niet kon blijven duren. Zowat een jaar geleden hebben we dan beslist dat het niet meer bewoond mocht worden. Voor de mensen die er verbleven hebben we wel eerst gezorgd dat ze elders terecht konden. Omdat we gemerkt hebben dat er toch nog mensen in woonden, hebben we afgelopen zomer alle deuren laten verzegelen.”

Kwailiteit

Onlangs kocht de sociale woonmaatschappij Nieuw Dak het geheel op. “Bedoeling is om er nieuwe volwaardige woningen van te maken voor de sociale huurmarkt”, zegt Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak. “Op welke manier dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. We gaan laten onderzoeken in welke staat de constructie is. Als die voldoet om er nieuwe woningen in te verwerken, dan zullen we dat doen. Maar als blijkt dat de kwaliteit ondermaats is, dan gaat het geheel tegen de vlakte en trekken we nieuwe woningen op. Het zullen er maximum acht zijn. Bedoeling is dat elke woning niet alleen voldoet aan de huidige isolatienormen maar ook aan de hedendaagse noden. We gaan voor kwalitatieve woningen. Een exacte timing kan ik er nog niet op plakken, maar het zal niet voor de eerste vijf jaar zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer