© Karel Hemerijckx

Steeds meer files aan Hasseltse betaalparkings

File aan een betaalparking, het is de jongste tijd een constante in Hasselt. En niet alleen tijdens de weekends, ook op weekdagen. De gratis parkings stonden al goed vol. En toch heeft Hasselt volgens schepen Habib El Ouakili (sp.a) geen parkeerprobleem. “Alleen rijden mensen nu maar zowat rond in de stad op zoek naar een vrije parkeerplek. Een parkeergeleidingssysteem moet soelaas brengen. Dat moet actief zijn voor de Virga Jessefeesten in augustus 2017.”

Dirk JACOBS

“Hasselt lokt de jongste maanden veel meer volk.” Tot die vaststelling komt Guy Peeters, één van de bestuurders van Parkilim, dat in Hasselt de parkings Dusart, Molenpoort, Luikerpoort en tt-center runt. “Het klopt dat we goed draaien. Meestal is er wel plaats, in de weekends is het soms wel aanschuiven. Hasselt is gewoon in trek en hoewel er nog altijd gratis parkeerplaatsen zijn, kiezen veel mensen er toch voor om ondergronds te gaan staan. Een evenement als Winterland is daar natuurlijk niet vreemd aan :dat speelt zich af boven onze parking. Zo zijn de mensen meteen bij hun auto. Of we de geplande parkings van de stad aan de kanaalkom en het cultureel centrum vrezen? Nee, niet echt. De stad wil daar wel een ander tarief aanbieden, maar dat zal nog wel even duren, denk ik. Tot dan blijft alles bij het oude, al zijn we een loyale partner voor de stad en hebben we bijvoorbeeld een tarief voor een halfuurtje ingevoerd in de tt-parking.”

Gratis

“Vandaag is er zeker nog plaats genoeg”, vindt ook schepen El Ouakili. “We stellen vast dat de nieuwste parkings meteen ingeburgerd waren. De Hawai-parking, die 510 plaatsen telt, kan op weekdagen nog beter, dan is die maar voor een kwart bezet. Maar in de weekends staat ze vol. Dat is anders op de Parkings Gelatine (350 plaatsen) en de Mouttoren (300 plaatsen), die eigenlijk constant vol staan, zowel op weekdagen als in de weekends. Beide vangen zonder twijfel de parkeerders van de vroegere Parking Kanaalkom op. Bovendien ligt Parking Mouttoren heel erg centraal en is ze gratis. Mensen gaan voor zo veel mogelijk comfort en liefst ook nog gratis. Ook de duidelijke wegwijzers naar Parking Mouttoren spelen natuurlijk een rol.”

Visie

Parkings Mouttoren en Gelatine zijn dan wel populair, ze sluiten zodra de ondergrondse betaalparking aan de kanaalkom opent. “Dat is altijd gezegd en dat blijft zo. Als de Topsportschool gaat bouwen, verdwijnt ook de parking in de Vilderstraat. We moeten tot een duidelijke parkeervisie komen. De gratis parkings aan de grote ring. Hawai, Alverberg, en de carpool aan de autosnelweg blijven zeker bestaan. We zullen daar ook alternatief vervoer (bus en fiets) voorzien voor de ‘last mile’ naar de binnenstad. En voor wie te voet wil: het is nauwelijks 1,5 kilometer. Tussen de grote en de kleine ring bieden we dan dagparkings tegen betaalbare prijzen aan. Maar in de wijken geldt een progressief tarief, dat in de binnenstad nog duurder is. Daar bieden we goedkopere alternatieven aan in de ondergrondse parkings, zowel die van de stad als die van Parkilim. De elektronische parkeergeleiding, die aangeeft hoeveel plaatsen er nog vrij zijn op de verschillende parkings, moet veel ongemakken verhelpen. Dat systeem zal voor de Virga Jessefeesten in augustus 2017 werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer