Republikeinse kiesman uit Texas zal stem voor Trump niet uitbrengen

"Waarom ik mijn stem voor Donald Trump niet zal uitbrengen." Het is een opvallende opinie in The New York Times: een van de Republikeinse kiesmannen uit de Amerikaanse staat Texas zal zijn stem voor de Amerikaanse president-elect Donald Trump niet uitbrengen. Het is weinig waarschijnlijk dat de zet iets zal uithalen, maar als signaal kan het wel tellen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse staat Texas telt in totaal 38 kiesmannen. De meerderheid van de inwoners van de staat stemden voor Trump, waardoor alle 38 kiesmannen normaal gezien voor Trump zouden stemmen.

De kiesman Christopher Suprun komt er nu echter openlijk, meer bepaald in een opinie in The New York Times, voor uit dat hij niet voor Trump zal stemmen, ook al is Suprun zelf een Republikein.

11 september

Op 11 september 2001 sprong Suprun bij als brandweerman en die dag heeft hij -zo schrijft hij- gezworen dat hij zijn land en de grondwet altijd zal verdedigen. "Op 19 december doe ik dat opnieuw."

Op diezelfde 11 september waren de Verenigde Staten echt verenigd, aldus Suprun, terwijl Trump net een wig drijft tussen de Amerikanen. Ook Trumps daden "zoals zeggen dat Rusland Hillary Clintons e-mails moet hacken en aandringen tot geweld tegen demonstranten bij verkiezingsbijeenkomsten" tonen volgens Suprun aan dat Trump niet geschikt is om president te zijn. Daarnaast heeft ook het team waardoor Trump zich laat omringen -onder wie Steve Bannon en Michael Flynn- volgens Suprun geen positieve invloed op Trump.

Suprun roept ten slotte de andere kiesmannen op om zich te verenigen achter een Republikeins alternatief zoals John Kasich.

Zal het iets uithalen?

Het is echter weinig waarschijnlijk dat de stem van Suprun iets zal veranderen aan het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo zouden er samen met hem nog 36 andere kiesmannen moeten weigeren om hun stem voor Trump uit te brengen. Trump heeft zonder Suprun namelijk nog 305 kiesmannen achter zich, ruim meer dan de benodigde 270 kiesmannen.

Het Amerikaanse kiessysteem

Het Amerikaanse kiessysteem werkt zo dat elke staat een bepaald aantal kiesmannen toegewezen krijgt, afhankelijk van het aantal inwoners dat de staat telt. Tegelijk telt in zowat elke staat het principe van the winner takes it all: wie in een staat de meerderheid van de stemmen krijgt, krijgt meteen alle kiesmannen van die staat.

Hoewel de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton meer dan 2,5 miljoen stemmen meer heeft behaald dan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, schaarde Trump in totaal 306 kiesmannen achter zich, Clinton haalde er slechts 232. Trump behaalde dus als eerste de benodigde 270 kiesmannen, wat maakt dat Trump nu de Amerikaanse president-elect is.

Het is op 19 december dat de kiesmannen in het Electoral College officieel de nieuwe president aanduiden. Normaal gezien stemmen alle kiesmannen dus voor de kandidaat die hun staat naar voren heeft geschoven. Maar er bestaat dus ook zoiets als een "faithless elector", een kiesman die de kandidaat van zijn eigen staat weigert te steunen.

Meest gelezen