Sociaalnetwerksites binden strijd aan tegen terroristische propaganda

De vier Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube gaan wereldwijd samenwerken om terroristische propaganda op het internet een halt toe te roepen. Ze engageren zich om een databank op te richten waarin de digitale vingerafdrukken (identiteit) van foto's, video's of terroristische boodschappen worden uitgewisseld.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

"Door onze informatie met elkaar te delen, kunnen we die gebruiken om mogelijke terroristische inhoud te identificeren en te verwijderen", melden Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube in een gezamenlijke mededeling.

De vier Amerikaanse bedrijven gaan een databank creƫren waarin de digitale vingerafdrukken van terroristische propaganda die verwijderd werd, worden opgenomen.

Berichten van gebruikers zullen niet automatisch verwijderd of geblokkeerd worden. De verschillende bedrijven blijven autonoom beslissen of bepaalde inhoud wordt verwijderd of gebruikers worden geblokkeerd.

Westerse overheden waren al langer vragende partij

Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube gaan van start met de identiteit van mensen die de meest extreme en flagrante inhoud publiceerden op hun websites. "De grootste inbreuken op onze regels zullen ook door de andere bedrijven geweerd worden", klinkt het.

Met het initiatief willen de bedrijven tegemoetkomen aan de steeds luider klinkende vraag van de Amerikaanse en Europese overheden om de strijd tegen jihadistische propaganda op het internet te versterken.

Meest gelezen