Bondgenoot Braziliaanse president geschorst wegens corruptie

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft Senaatsvoorzitter Renan Calheiros geschorst nadat die vorige week in verdenking is gesteld wegens verduisteren van overheidsgeld. Als Senaatsvoorzitter geldt Calheiros als de politieke nummer drie van Brazilië, na president Michel Temer en Lagerhuisvoorzitter Rodrigo Maia. Hij is ook een belangrijke bondgenoot van Temer.

Calheiros wordt er onder meer van beschuldigd een deal te hebben gesloten met een bouwbedrijf om onderhoudswerken te betalen voor een dochter die hij had uit een buitenechtelijke relatie met een journalist. Het geld voor dat onderzoek zou zijn betaald door de Senaat. De zaak dateert van 2007.

Hij werd destijds verplicht om ontslag nemen als Senaatsvoorzitter, maar werd zes jaar later opnieuw verkozen. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Calheiros is ook betrokken bij het Petrobrasschandaal, waarbij verschillende Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsoliebedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici.

Endemische corruptie in Braziliaanse politiek

De Braziliaanse politiek maakt de laatste jaren op zijn zachtst gezegd geen al te beste beurt. Dat heeft onder meer te maken met het Petrobrasschandaal, waarbij tientallen toppolitici in opspraak zijn gekomen, maar ook met verschillende andere corruptieschandalen.

In augustus is president Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij afgezet omdat ze de begroting had opgesmukt. De afzettingsprocedure kwam er op initiatief van toenmalige Lagerhuisvoorzitter Eduardo Cunha, die inmiddels zelfs in verdenking is gesteld wegens corruptie en eveneens uit zijn functie is ontheven.

Intussen is ook een afzettingsprocedure ingezet tegen huidig president Michel Temer, wiens naam ook genoemd wordt in een corruptiedossier. Temer is een politiek tegenstander van de afgezette Rousseff. Zelf trad hij aan als man die de Braziliaanse politiek zou schoonmaken, maar hij blijkt zelf niet smetloos te zijn.

Enkele weken geleden is ook Sergio Cabral aangehouden in verband met corruptie. Cabral is een medestander van Temer en was jarenlang gouverneur van de belangrijke deelstaat Rio de Janeiro.

Meest gelezen