Antwerps drugsteam loopt leeg

© Photo News

Na het Kali-team dreigt nu ook het Drugsondersteuningsteam (DOT), het paradepaardje van de Antwerpse politie in de strijd tegen dealers, ten onder te gaan aan interne conflicten. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Het DOT, het gespecialiseerde politieteam dat de voorbije jaren honderden drugsdealers van de Antwerpse straten heeft gehaald, bestaat in feite niet meer. Van de vijftien speurders die effectief op het terrein aan het jagen waren op drugsdealers, zijn er nog hooguit vijf over. De tien overige speurders hebben het team verlaten, omdat ze geen vertrouwen meer hadden in hun leidinggevenden. ‘Veel dealers worden nu niet meer gepakt. De voorbije dagen en weken werd er vooral gehuild wegens alle stress en miserie’, luidt het.

De crisis binnen het DOT barstte eind augustus los, nadat er al langer spanningen geweest waren tussen een groot deel van de speurders aan de ene kant, en het diensthoofd, zijn adjunct en een teamchef aan de andere kant. Vier inspecteurs stapten naar de korpsleiding met de boodschap dat ze geen vertrouwen meer hadden in de leiding van DOT. Ze spraken over de autoritaire leiderschapsstijl, pesterijen, vriendjespolitiek en grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van verdachten.

De korpsleiding besliste om een ‘bemiddelingstraject’ op te starten, maar dat draaide op niets uit. Korpschef Serge Muyters besliste daarom vrijdag om vier klokkenluiders over te plaatsen en om het omstreden diensthoofd en zijn vertrouwelingen te handhaven als leiding van DOT, al erkent hij dat ook de leiding fouten maakte.

Het diensthoofd en zijn adjunct moeten zich laten begeleiden en er komt ook een organisatiecoach.