Koning Filip stuurt Geert Bourgeois en Rudy Demotte als preformateurs het veld in

Koning Filip stuurt Geert Bourgeois en Rudy Demotte het veld in als preformateurs. © Belga Image

Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn vanochtend ontvangen door koning Filip. Die heeft het duo het veld ingestuurd als preformateurs. Ze nemen het over van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A), die maandag hun informatieopdracht beëindigden.

Dat bevestigt het paleis in een persbericht. Bourgeois en Demotte moeten nagaan of een regering met N-VA en PS op been gebracht kan worden – letterlijk: ‘De concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn’.

Er wordt nog altijd gewerkt in de richting van een paars-gele coalitie, dus met N-VA én PS. Open VLD, MR, SP.A en CD&V zitten nog mee aan tafel, Groen en Ecolo vielen in een eerdere fase af.

Maandag leverden de informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) hun eindverslag af bij de koning. Lees de slotbeschouwingen van Vande Lanotte: ‘Na drie maanden geen regering? Verkiezingen dan maar’

De koning legt de bal nu dus, zoals verwacht, in het kamp van de twee grootste partijen in elke taalgroep. Bourgeois en Demotte brengen op maandag 4 november verslag uit bij de koning.

Goede relatie

‘We gaan het constructief aanpakken en in discretie gesprekken voeren. Het is de bedoeling om intense contacten te hebben en voorrang te geven aan onze rol als preformateur’, zo verklaarde Bourgeois na afloop van zijn consultatie. ‘Er zijn verschillen tussen beide partijen, maar ik zie geen krokodillen aan onze kant van de taalgrens. Rudy en ik hebben een goede relatie’, aldus Bourgeois.

Bourgeois erkent wel dat er op tal van vlakken grote inhoudelijke en ideologische verschillen zijn tussen beide partijen. ‘Maar er zijn geen persoonlijke vijandschappen’, klinkt het.

Lees verder onder de foto

Geert Bourgeois en Rudy Demotte
Geert Bourgeois en Rudy Demotte© Belga Image

Ook Demotte geeft toe dat de kloof tussen N-VA en PS groot is. ‘Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. We zullen werken om een dialoog te scheppen tussen de twee grote politieke families van de gemeenschappen’, aldus Demotte.

Volgens de PS’er is het belangrijk dat beide partijen het gesprek aangaan. ‘De realiteit is dat we twee grote politieke families hebben in dit land. Zonder dat die twee families praten is er niets mogelijk. We moeten praten. We kennen elkaar al lang. We hebben respect voor elkaar. We beschouwen de ander niet als de vijand’, aldus nog Demotte.

Veel werk

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo liet maandag verstaan dat er volgens hem tegen begin december een federale regering kan zijn. Volgens de liberaal staan de gesprekken tussen N-VA en PS ‘al verder dan de meesten denken’.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover leek dinsdag op Radio 1 dat optimisme van De Croo wat af te remmen. ‘Het kan zijn dat de VLD parallel onderhandelingen heeft gevoerd met de PS, maar de toestand blijft ver van een oplossing. De gesprekken die er geweest zijn (met de PS) hebben hun nut gehad, maar er moet nog aardig wat werk gepresteerd worden’, aldus De Roover in De Ochtend. ‘Ik vertel geen geheim dat de PS en N-VA met behoorlijk verschillende programma’s naar de verkiezingen zijn gegaan’, aldus nog De Roover.

Ook CD&V-kopstuk Koen Geens gelooft niet dat er begin december al een nieuwe regering op de been zal zijn. ‘Voor Kerstmis lijkt me een huzarenstuk. Ik denk eerder begin 2020.’

Geens benadrukt daarnaast ook dat zijn partij de piste van een paars-gele coalitie verkiest. ‘Dat is de optie die mijn partij absoluut wil. De optie waarbij N-VA en PS samen de toekomst van ons land uittekenen en een zevende staatshervorming op het einde van de legislatuur voorbereiden.’

‘Tijd dringt’

Groen-voorzitster Meyrem Almaci vindt dat het tijd is ‘dat er schot in de zaak komt’, zo zei ze op Radio 1. De Groen-voorzitster wil dat er op federaal niveau een ‘warm project’ komt zoals in Brussel en Wallonië en geen project dat ‘kansen mist zoals we op Vlaams niveau aan het doen zijn’. Almaci wijst dan op de ambities op het vlak van klimaat en armoedebestrijding.

Dat nu de paars-gele piste verkend wordt, is volgens Almaci ‘geen verrassing’. Het is volgens haar ’te vroeg’ om te speculeren over een eventuele paars-groene regering als de gesprekken tussen N-VA en PS op niks uitdraaien, al blijft Groen volgens haar wel beschikbaar.

‘Hoog tijd om tot de kern van de zaak over te gaan’

Voor de MR betekent de benoeming van Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) tot preformateurs, met het oog op de vorming van een federale regering, een ‘vooruitgang in de onderhandelingen’. Volgens Sophie Wilmès, die namens de Franstalige liberalen de onderhandelingen voert, is het nu ‘hoog tijd om naar de kern van de zaak over te gaan’. Dat zegt ze dinsdagmiddag in een persbericht.

‘De slechter wordende macro-economische parameters, de onzekerheid over de brexit, de explosie van de vergrijzingskosten, de verwachtingen rond de koopkracht, de verzuchtingen over het klimaat… zijn dossiers die we stuk voor stuk met spoed moeten behandelen en die een beroep doen op ons gevoel voor verantwoordelijkheid’, zegt Wilmès. De huidige regering in lopende zaken is niet bij machte deze uitdagingen het hoofd te bieden, vindt ze. Daarom hoopt Wilmès dat er zo snel mogelijk een nieuwe federale regering wordt gevormd. Hoe dan ook moeten de onderhandelingen nu ‘over de kern van de zaak gaan’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content