© RR

© RR

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Deze twee Antwerpse topstukken verhuizen tijdelijk naar Brussel

De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude – dat in het Museum Mayer van den Bergh hangt – en het zelfportret van Peter Paul Rubens uit het Rubenshuis zullen in de loop van januari uitzonderlijk Antwerpen verlaten. De twee topstukken zullen pas in 2018 weer te zien zijn in de Scheldestad.

blg

De werken krijgen in Brussel een zorgvuldige restauratie om vervolgens te kunnen schitteren tijdens het geplande barokjaar (2018) en ­Bruegeljaar (2019) in Antwerpen.

De Dulle Griet is een van de slechts 45 schilderijen van Bruegel die niet verloren zijn gegaan en is samen met Twaalf Spreuken op Borden het enige dat nog in Vlaanderen te zien is – allebei in het Museum Mayer van den Bergh. Het zelfportret van Rubens is dan weer een van de blikvangers van het Rubenshuis en een van de beroemdste afbeeldingen van de meester, die zelden zichzelf schilderde.

De restauratie zal gebeuren door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, dat eerder ook al Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck uit de Gentse Sint-Baafskathedraal onder handen nam. Voor de werken naar Brussel verhuizen, organiseren de twee musea trouwens nog een maand lang workshops, rondleidingen en lezingen om feestelijk afscheid te kunnen nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER