© KMA

© KMA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Backer Houtbouw failliet, schuldeisers vrezen voor hun centen

De Backer Houtbouw uit Zandhoven heeft de boeken neergelegd. Het faillissement van het bedrijf waar ooit negentig mensen werkten, komt hard aan. Gedupeerden vrezen voor hun centen.

kma

De Backer, specialist in massieve houtbouw, bestaat al sinds 1979. Iedereen in de streek kent het tentoonstellingspark naast café De Patriot in Zandhoven. “Tot 2008 waren weekendverblijven onze corebusiness. Maar toen is de nieuwe wetgeving op weekendhuisjes er gekomen. Veel gemeenten weigeren de bewoners een domicilie te geven. Daardoor is de bouw en verkoop van weekendhuizen helemaal stilgevallen”, reageert zaakvoerder Carl De Backer.

Een van de financiële stroppen voor Woningbouw De Backer was de nieuwe weekendzone (Romeinseweg) in Pulle. “We hebben er 24 percelen liggen waar we acht bungalows op gebouwd hebben. De meeste worden verhuurd. In 2005 hebben wij die gronden gekocht, maar door archeologisch onderzoek heeft de ontwikkeling lang aangesleept. Tegen dat in 2008 de wegen en nutsvoorzieningen waren aangelegd, waren die strengere regels voor weekendhuizen er, waardoor ze bijna onverkoopbaar werden.”

In de glorieperiode exporteerde De Backer naar Duitsland, Portugal en Italië. Er werkten toen negentig werknemers. “Nu hebben we nog een vijftiental werknemers. De curator moet beslissen hoeveel personeel actief blijft om de lopende werven af te werken”, zegt Carl De Backer. “Wat er met bestellingen gaat gebeuren, weet ik niet. Het beste zou een doorstart zijn, maar dan moet er een overnemer gevonden worden.”

Het aan De Backer verbonden productiebedrijf Bofa in Herenthout blijft wel bestaan.

Lege doos?

Schuldeisers hopen dat ze nog iets kunnen recupereren, maar houden hun hart vast. Binnenschipper Julien De Hertog, uit Wijnegem, kocht in 2015 bij De Backer een bouwpakket voor een villa. Vijftien maanden geleden werd zijn bouw stilgelegd door de ingenieur die hij aangesteld had: stabiliteitsproblemen. “De materialen zijn te zwak voor een villa van 400 vierkante meter. Er is een gerechtsdeskundige aangesteld. Deze villa heeft me al enkele honderdduizenden euro gekost. Waarschijnlijk moet alles afgebroken worden of verstevigd met staal. Ik heb verschillende aannemers gebeld, maar niemand wil mijn huis afwerken. Ik vrees dat de curator een lege doos zal aantreffen”, zegt de binnenschipper.

© KMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER