Mechelen geeft belastingkorting aan alleenstaanden

© iStockPhoto

Mechelse alleenstaanden mogen volgend jaar rekenen op 4 procent korting op hun belasingbijdrage aan de stad. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wil op die manier de belastingdruk op singles aanpakken.

‘Een op de drie gezinnen in Mechelen bestaat uit alleenstaanden, maar ons belastingsysteem is nog altijd op families gericht. Dat maakt de uitdagingen voor singles bijzonder groot’, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) in De Morgen. Zo rekent de afvalintercommunale een vast tarief van 54 euro per huishouden aan. Oneerlijk, klinkt het, want alleenstaanden verbruiken veel minder dan een groot gezin.

Ons belastingsysteem is nog altijd op families gericht

Fiscaal expert Michel Maus wijst in de krant nog op allerlei andere vormen van discriminatie. Koppels hebben bijvoorbeeld recht op twee woonbonussen voor een gezamenlijke woning, terwijl alleenstaanden er maar een kunnen krijgen. Ook de provinciebelasting moeten singles volledig op eigen schouders dragen. De stad Mechelen besloot dan ook om 13.000 singles voortaan 4 procent korting te geven op hun belastingbijdrage aan de stad – in de vorm van een geschenkbon van 25 euro.

Cohousing stimuleren

Het ziet er niet naar uit dat veel steden en gemeenten snel het voorbeeld van Mechelen zullen volgen, ook al is de ongelijke verdeling van lasten tussen koppels en alleenstaanden een wijdverbreid probleem in ons land. Nergens ter wereld worden alleenstaanden zonder kinderen zwaarder belast dan in België, zo blijkt uit de OESO-rangschikking. Vorig jaar nog riep de Vlaamse regering de zogenaamde Turteltaks in het leven, waarmee de energiefactuur per huishouden met zo’n 100 euro omhoog ging. ‘Aangezien je die belasting per aansluiting betaalt, worden alleenstaanden in verhouding harder geraakt’, aldus Maus.

Intussen pleit Bart Somers ervoor om moderne vormen van wonen voor alleenstaanden – zoals cohousing – te stimuleren vanuit de Vlaamse overheid, zo schrijft De Morgen nog.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content