“Singles worden te vaak over het hoofd gezien”

© put

Mechelen voert een korting op de afvaltaks in van 25 euro voor wie alleen woont. “Een zeer goede zaak”, zei journaliste Nathalie Le Blanc in De Ochtend. “Misschien dat het andere gemeenten aanzet om ook iets te doen voor de alleenwoners, een groep die twee keer zo zwaar getroffen wordt door allerlei forfaitaire belastingen”.

gn

Nathalie Le Blanc schreef het boek “Solo”, waarin zij een stem gaf aan de vergeten groep van de singles. “De overheid hield tot nu toe geen rekening met de alleenwoners”, zegt ze. “Nochtans bestaan in Vlaanderen 1 op 3 gezinnen uit maar één persoon. In Brussel is dat zelfs 1 op 2”.

De Mechelenbon is volgens haar dan ook een heel goede zaak. “Het is een bewijs dat er eindelijk nagedacht wordt over de singles. Tot nu toe was dat veel minder het geval. Ik herinner me het tumult rond de Turteltaks. Terecht, maar in de hele discussie was er niemand die ook maar even aandacht schonk aan het feit dat de opgetrokken energieprijzen de alleenwoners dubbel zo hard treft. Voor alleenstaande ouders is dat nog zwaarder om dragen. En dat geldt voor alle forfaitaire taksen die worden geheven”.

Alleenwoners, verenig u

Nathalie Le Blanc hoopt dat het voorbeeld van Mechelen andere gemeentebesturen en overheden zal stimuleren om ook iets te doen voor de steeds groter wordende groep singles. “Ik hoop dat ze nu denken: Oei, kunnen wij ook niets doen voor die groep?”

Nathalie Le Blanc kent nog geen voorbeelden van andere tegemoetkomingen voor singles. “In Brussel werkt men aan een plan om alleenstaanden die geen erfgenamen hebben de mogelijkheid te geven om hun erfenis aan niet-familieleden na te laten zonder dat daarvoor torenhoge successierechten moeten betaald worden”.

Le Blanc heeft de indruk dat het de goede kant uit gaat. “Wat we nodig hebben is een stevige drukkingsgroep. In Nederland staat men al verder met een belangenorganisatie voor singles waarnaar geluisterd wordt. In België is die pas recent opgericht. Bij iedere regeringsvorming worden allerlei belangengroepen uitgenodigd, van de fietsersbond tot de Gezinsbond, maar misschien kan men voortaan ook eens luisteren naar de alleenwoners”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen