Politie vindt geen explosieven in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement is het debat over de begroting dinsdagmiddag stopgezet. Het gebouw moest worden ontruimd na een bommelding. Een zoektocht met speurhonden leverde niets op. De deuren van het parlement zijn weer open.

evg

Het debat over de begroting woedde volop, toen parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) parlementslid Björns Rzoska dinsdag rond 14.30 uur onderbrak met de melding dat het gebouw onmiddellijk moest worden ontruimd. Een bommelding bleek de oorzaak. De bommelding kwam per telefoon binnen. Het is van 2015 geleden dat zoiets gebeurde, het bomalarm werd dus ernstig genomen.

Volgens secretaris-generaal Martine Goossens sprak de persoon die de melding deed Engels. De diensten van het parlement zien een mogelijke link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die om 16.00 uur zou plaatsvinden in het gebouw. Dat evenement is intussen afgelast.

De Brusselse politie stelde een veiligheidszone in en liet het gebouw doorzoeken met speurhonden. Dat leverde niets op. Er werd niets gevonden, de gebouwen worden om 17.00 uur vrijgegeven. Donderdag wordt het debat voortgezet. Woensdag zal de plenaire ook gewoon doorgaan.

In de commissie van het Vlaams Parlement was om 13.00 uur het begrotingsdebat begonnen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sprak de parlementsleden toe, en minister Matthias Diependaele (N-VA) gaf toelichting bij de meerjarenraming. De oppositie was begonnen met de bespreking van de cijfers, toen de bommelding binnenliep. Homans werd daarop door de griffier uit de zaal geroepen.

'Geen lasten doorschuiven'

Een kort deel van het debat vond dus wél plaats. 'We schuiven geen lasten door naar volgende generaties', verzekerde Diependaele. Het gevolg? Er moet bespaard worden. Want de economie vertraagt, en de nieuwe regering investeert voor 1,65 miljard euro.

De woonbonus kwam zo meteen ter sprake. 'De woonbonus komt de mensen niet ten goede', verzekerde Diependaele. Een terechte besparing, luidt de redenering. Tegenover die woonbonus plaatste Diependaele de jobbonus, de verlaging van de registratierechten en de vriendenerfenis. 'We geven op die manier méér terug dan we wegnemen', besloot de nieuwe minister. 'We gaan wel degelijk besparen, vooral bij de Vlaamse overheid zelf', gaf Diependaele nog mee.

De maatregelen in het oude systeem van de kinderbijslag zijn volgens Diependaele géén besparingen. 'We gaan een ingebouwd groeipad vertragen', legde hij uit. 'We zeggen: je krijgt nu 100 euro, je zou over enkele jaren 110 euro ontvangen, maar nu wordt dat 108. Je moet het met iets minder méér doen. Ik heb het mijn kinderen thuis ook uitgelegd, en ze begrepen het.' Hij herhaalde dat er in het oude systeem van de kinderbijslag geen indexering meer komt voor de leeftijdstoeslag en de derderangtoeslag.

'Kiezer niet begrepen'

De uitleg over 'minder méér' maakte weinig indruk op de oppositie. 'U hebt de boosheid van de kiezer niet begrepen, minister-president Jambon', zei Chris Janssen (Vlaams Belang). 'Veel Vlamingen maken samen met ons de bedenking: we zijn gejost. Niemand zal geloven dat er niets wordt afgenomen. De afschaffing van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten met één procent is een platte belastingverhoging.' De Vlaams Belanger maakte nog een belofte: 'Wat u nu doet, na de verkiezingen doen waarover u niets zei op voorhand (zoals de afschaffing van de woonbonus, red.), zullen wij vijf jaar lang in de hoofden van de mensen prenten, tot in 2024.'

'We vinden het nooit leuk als dingen veranderen', gaf Wilfried Vandaele, fractieleider van N-VA toe. 'Het kan dat iemand als individu hier of daar een paar euro verliest. Maar het totaalplaatsje is niet zo: deze regering investeert meer dan het bespaart.'