Syrië waarschuwt Turkije voor invasie: ‘Wij zullen territorium verdedigen’

De Syrische viceminister voor Buitenlandse Zaken, Faisal al-Mekdad, waarschuwt Turkije voor een mogelijke invasie. Syrië zal zijn territorium verdedigen en zal geen bezetting van “Syrische bodem” aanvaarden, zegt hij in de regeringsgezinde Syrische krant Al-Watan.

Het gaat om de eerste reactie van de Syrische regering op het dreigende Turkse offensief in het noorden van Syrië.

Al-Mekdad roept de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die bestaan uit verscheidene Koerdische en Arabische milities, op om zich opnieuw aan de zijde van de regering te stellen zich niet “zelf in de hel te storten” nadat ze door de Verenigde Staten in de steek zijn gelaten. De bevelhebber van de SDF – waarvan de de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de belangrijkste militie zijn – Mazlum Abdi gaf te kennen dat een samenwerking met Syrische president Bashar al-Assad een optie is. Sinds zaterdag voert Turkije zijn troepenaanwezigheid aan de grens met Syrië op.

Erdogan wil een offensief lanceren in het noorden van het land, waar de YPG de controle hebben over het grensgebied met Turkije. De Koerden waren een bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), maar Ankara beschouwt hen als een terroristische groep.

Met zijn offensief wil Turkije een veiligheidszone instellen langs de grens waar een groot deel van de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije onderdak zouden kunnen vinden.

Turkije stuurt bijkomende troepen naar Syrische grens

De Turkse regering heeft in de aanloop naar haar geplande offensief tegen de Koerdische milities in het noorden van Syrië bijkomende troepen en gepantserde voertuigen gemobiliseerd. Dat berichtte het staatspersagentschap Anadolu dinsdag. De bijkomende troepen en pantserwagens werden naar de grenssteden Sanliurfa en Kilis gestuurd.

Sinds zaterdag voert Turkije zijn troepenaanwezigheid aan de grens met Syrië op. Toen kondigde Erdogan al een offensief in het noorden van dat land aan. Daar hebben de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de controle over het grensgebied met Turkije. Ankara beschouwt hen als een terroristische groep, maar de Koerden waren een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Maandag gaven de VS echter aan dat ze een Turks offensief niet in de weg zouden staan en trokken ze manschappen terug. Zo verlieten Amerikaanse troepen hun stellingen in Ras al-Ayn en Tell Abyad, in het noordoosten van Syrië. Onder internationale druk én druk uit het eigen Republikeinse kamp moest Amerikaanse president Donald Trump zijn goedkeuring voor de Turkse plannen later op de dag wel nuanceren. “Als Turkije iets doet dat ik, in mijn grote en onovertroffen wijsheid, als overdreven beschouw, dan zal ik de Turkse economie totaal vernietigen en uitroeien”, tweette het staatshoofd, zonder echter te verduidelijken wat hij als overdreven zou beschouwen.

De Turkse vicepresident Fuat Oktay liet dinsdag weten dat Turkije “geen land is dat handelt afhankelijk van bedreigingen”, aldus verklaringen waarover Anadolu berichtte.

Iran kant zich tegen Turks militair optreden in Syrië

Iran verzet zich tegen een “militaire actie” van Turkije in Syrië. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif maandagavond duidelijk gemaakt in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Dat laat Teheran weten in een communiqué.

In het persbericht meldt Teheran dat Cavusoglu tijdens het telefoongesprek “de nood beklemtoond heeft om de territoriale integriteit van Syrië te respecteren, door te zeggen dat de Turkse operatie in de regio tijdelijk zou zijn”. Zarif van zijn kant heeft het Iraanse standpunt verdedigd. Teheran verzet zich tegen een militaire actie, heeft respect gevraagd voor de territoriale integriteit en de soevereniteit van Syrië en de nood onderlijnd om de strijden tegen terrorisme en stabiliteit en veiligheid te vestigen.

Iran is, samen met Rusland, een van de voornaamste bondgenoten van het Syrische regime. Die twee landen ondersteunen samen met Turkije, dat rebellengroepen in Syrië steunt, het vredesproces dat in 2017 in Astana is gestart. Uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, vorige zondag, deden de internationale onrust over de regio weer oplaaien. Trump zei toen dat de Amerikaanse soldaten zich zouden terugtrekken uit Syrië, en zo de Turken vrij spel geven bij hun offensief tegen de Koerdische troepen.

Ook vanuit het eigen Republikeinse kamp kreeg Trump daarvoor zware kritiek. Het lijkt er intussen op dat Trump zijn uitspraken wat heeft willen bijsturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content