Paus huurt anti-maffiaprocureur in om financiën Vaticaan op te kuisen

Paus Franciscus heeft een van de meest geroutineerde anti-maffiaprocureurs van Italië gerekruteerd om duidelijkheid te verschaffen over een potentieel financieel schandaal binnen de Katholieke Kerk. Giuseppe Pignatone (links op de foto) is een gepensioneerd openbaar aanklager die bekend staat om zijn werk tegen de maffiaclans Cosa Nostra en ‘Ndrangheta.

Aan de basis van de rekrutering van Pignatone liggen een reeks verdachte transacties. Die zijn het werk van de vertegenwoordiger van het Vaticaan in Londen. Het betreft een aantal investeringen in lokaal vastgoed. Op 1 oktober zouden in dat verband in de Britse hoofdstad een aantal huiszoekingen zijn verricht.

Het onderzoek volgt op een klacht van het Instituut voor Religieuze Werken. Die organisatie regelt alle financiële zaken waarin het Vaticaan betrokken partij is. De bank staat garant voor projecten van de zittende paus. Ook projecten van lokale rooms-katholieke kerken en organisaties vallen onder haar toezicht.

Het was het Italiaanse magazine L’Espresso dat het nieuws naar buiten bracht. Het weekblad publiceerde de namen en foto’s van vijf mensen die bij de zaak betrokken zouden zijn en voorlopig door Rome zijn geschorst. Er is veel kritiek op Espresso omdat naast het geheim van het onderzoek ook het vermoeden van onschuld geschonden zou zijn. Maar anderen juichen de publicatie net toe. De maatregelen die paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI uitvaardigden hebben volgens hen wel degelijk effect.

Pignatone werkte eerder als openbaar aanklager in de provincies Sicilië en Calabrië. Zijn benoeming tot opperrechter van de rechtbank van het Vaticaan maakt van hem de eindverantwoordelijke voor de bestrijding van misdaden gepleegd binnen Vaticaanstad of door diplomaten die de Heilige Stoel vertegenwoordigen.

Vaticaan wordt al jaren geplaagd door schandalen

Het Vaticaan wordt al jarenlang geplaagd door schandalen. Zo nam Libero Milone, de eerste revisor van het Vaticaan, in 2017 ontslag in mysterieuze omstandigheden. Hij beschuldigde invloedrijke personen binnen het Vaticaan ervan zijn onderzoeken naar financiële misdaden te saboteren.

Milone was in 2015 door paus Franciscus aangesteld. Het Vaticaan heeft de claims van deze voormalige partner van accountantsbureau Deloitte steeds met kracht ontkend.

Meer