Direct naar artikelinhoud
Politiek

Zeebrugse havenbaas mengt zich in opvolging Wouter Beke

Joachim Coens.Beeld BELGA

Zeehavenbaas, burgemeester en straks partijvoorzitter? CD&V’er Joachim Coens, de man die de sjerp draagt in Damme, heeft de geruchten rond zijn mogelijke kandidatuur opnieuw aangewakkerd met een opmerkelijke Facebook-post.

“Een beetje licht, wat apostels: het zal niet volstaan”, zo schrijft de gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge in een bericht op Facebook. Daarin maakt hij de staat op van CD&V en pleit hij voor een politiek die menselijk is en antwoorden biedt op de vereenzaming in de samenleving, de globalisering en de opwarming van de aarde.

Coens, die als havenbaas een goed contact heeft met voormalig mobiliteitsminister en streekgenote Hilde Crevits (CD&V), werd enkele weken geleden al genoemd in de zoektocht naar een opvolger van oud-partijvoorzitter Wouter Beke. Het gerucht gaat dat Crevits persoonlijk naar zijn interesse heeft gepolst toen zij besloot dat ze voor een Vlaamse ministerspost zou gaan en niet voor het voorzitterschap.

Consensusfiguur

Crevits vindt dat de opvolger van Beke een consensusfiguur moet zijn, iemand die de partij in deze moeilijke tijden kan samenhouden. Het doet vermoeden dat zij in Coens zo’n figuur ziet, al ontkent de man dat er door de partijtop aan zijn mouw wordt getrokken. Van een officiële kandidatuur is ook nog geen sprake. Toch is zijn statuut nu wel veranderd van outsider naar ernstig kandidaat. 

Tot nu toe circuleerden vooral de namen van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, Kamerlid Hendrik Bogaert, Vlaams Parlementslid Vincent Van Peteghem en burgemeester van Roeselare Kris Declercq. Geen van hen heeft al officieel de sprong gemaakt. Daarvoor hebben ze tijd tot 21 oktober. Tot dan nemen Cindy Franssen en Griet Smaers de honneurs waar als interim-voorzitters. (adb)