Direct naar artikelinhoud
Arbeidsmarkt

1 op de 50 zieke werknemers hervat werk deeltijds

1 op de 50 zieke werknemers hervat werk deeltijds
Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Het aantal Belgen dat na een periode van afwezigheid op het werk door ziekte of ongeval deeltijds weer aan de slag gaat bij zijn werkgever, verdubbelde bijna in vijf jaar.

Vandaag hervatten 1,92 procent van de zieke werknemers het werk progressief. Dat stelt hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van zijn cijfers voor 2018 vast. Dat wil zeggen dat werknemers niet meteen weer 100 procent hervatten, maar in stappen terug aan de slag gaan. Vier jaar eerder was dat slechts 1,07 procent. 

Er zijn wel grote regionale verschillen. Het Vlaams Gewest volgt het nationale gemiddelde met 1,91 procent, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt van progressieve werkhervatting meer gebruikgemaakt, 2,33 procent. In het Waals Gewest minder, 1,38 procent. 

En ook tussen grote en kleine bedrijven zijn er duidelijke verschillen. Bij grote bedrijven zijn er dubbel zoveel progressieve werkhervattingen als bij de kleinste werkgevers. Karen Van den Bergh, senior consultant bij Acerta: “Wanneer en hoeveel een zieke werknemer het werk best hervat, vraagt een geïndividualiseerde aanpak die grotere ondernemingen gezien hun organisatie wellicht makkelijker voor elkaar krijgen. Maar ziektes en ongevallen maken geen onderscheid in grootte van onderneming.”