Infrabel vraagt Zeb om reclame met Tom Waes in te trekken: 'Dit is heel ongelukkig'

© rr

Net nu de politie een reeks extra controles uitvoert op spoorlopen, pakt kledingketen Zeb uit met een campagne waarin Tom Waes over een treinspoor wandelt. Infrabel vraagt nu om die foto’s te verwijderen

Belga

Tom Waes is al even een van de uithangborden van kledingketen Zeb. Maar de laatste campagne, die werd gefotografeerd in Noorwegen, levert kritiek op van Infrabel, omdat de televisiefiguur op en langs treinsporen wandelt.

Een groeiend probleem waarvoor de spoorinfrastructuurbeheerder de grote middelen inzet: ze hebben bijvoorbeeld de voorbije maand in heel België een negentigtal flitsmarathons uitgevoerd, met strengere controles tegen spoorlopers en mensen die een gesloten overweg negeren.

Volgens Infrabel is dat nodig omdat tijdens de eerste acht maanden van dit jaar al 489 meldingen binnenkwamen over mensen die over de sporen lopen. Er vielen in die periode ook drie doden en twee zwaargewonden door spoorlopen. Daarnaast waren er 33 ongevallen aan overwegen, waarbij zes doden en vier zwaargewonden vielen.

‘Tom Waes is iemand die in zijn tv-programma’s van risico’s houdt, maar nu gaat hij toch te ver’, zegt Frédéric Petit van Infrabel. ‘De foto’s zijn strijdig met onze acties om spoorlopen tegen te gaan. Door deze foto’s krijgt spoorlopen een stoer imago. Daarom zullen wij Zeb vragen om die foto’s te verwijderen waar het nog kan.’

'We zetten heel veel in op sensibilisering. Het is dan spijtig en teleurstellend dat we aan het einde van zo’n campagne geconfronteerd worden met deze beelden. Dit is heel ongelukkig.'

Bij Zeb was men nog niet op de hoogte van de vraag van Infrabel. ‘We willen wachten tot we hen gehoord hebben voor we in de media reageren’, zegt een woordvoerster.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.