Spaanse reisorganisatie neemt 62 winkels Thomas Cook over, doorstart voor bijna 200 personeelsleden

© REUTERS

De Spaanse reisorganisatie Wamos neemt 62 van de 91 filialen van Thomas Cook/Neckermann over. Dat heeft Belga donderdagavond bij de curator vernomen. Dankzij de overname kunnen bijna 200 personeelsleden alsnog aan de slag blijven, twee weken nadat Thomas Cook Retail België het faillissement had aangevraagd. Het lijkt erop dat enkel de naam ‘Neckermann’ zal overleven.

De curatoren verschaffen voorlopig geen informatie over welke filialen van de teloor gegane reisgigant onder een nieuwe eigenaar de deuren kunnen openen. Thomas Cook Retail België stelde zowat 500 mensen tewerk, van wie een 150-tal in Brussel en Wallonië. De winkels die een toekomst krijgen onder Wamos zouden verspreid zijn over het hele land. Volgende week zullen de winkels openen en is de website neckermann.be operationeel.

Door de overname zijn zowat 150 arbeidsplaatsen veilig gesteld in de winkels. Ook op het hoofdkantoor worden enkele activiteiten overgenomen, al gaat het om een beperkte groep van zowat 25 werknemers. Ook de afdeling incentives (die groepsreizen organiseert voor bedrijven en organisaties), de afdeling e-commerce, de afdeling media en de afdeling cruises kunnen hun activiteiten verder zetten, goed voor 10 werknemers. 10 personeelsleden die tewerkgesteld waren in andere ondersteunende diensten, kunnen ook aan de slag blijven.

De rest van het personeel, meer dan 300 medewerkers, kreeg begin vorige week hun ontslag en moet dus niet rekenen op een baan bij de nieuwe Spaanse speler op de Belgische markt.

Enkel naam ‘Neckermann’ nog gebruikt

Thomas Cook Retail België heeft twee weken geleden het faillissement aangevraagd nadat de wereldwijde groep overkop ging en de directie van de Belgische dochter – die nochtans in goede papieren zat – geen overnemer kon vinden. Onder de vleugels van curatoren Mieke Verplancke, Pieter Huyghe en Hans De Meyer werd donderdagnacht dan toch een akkoord gesloten met het Spaanse Wamos.

Die groep opereert vanuit Madrid en omvat luchtvaartmaatschappij Wamos Air, touroperator Wamos Tours en de reisorganisatie Wamos Circuitos, die in 20 Latijns-Amerikaanse landen reizen aanbiedt. Ook de toeristische retailers Nautalia Viajes, Top Atlántico en Geo Star zijn onderdeel van de groep. Nu komen daar dus 62 Belgische filialen van Thomas Cook bij.

Wamos is een nieuwe speler in het Belgische straatbeeld. Het lijkt erop dat in het nieuwe winkelnetwerk de naam Thomas Cook niet meer gebruikt zal worden, de naam Neckermann duikt voorlopig wel nog op in bedrijfscommunicatie.

Het nieuwe bedrijf zal alvast ‘Wamos Benelux’ heten en wordt deels geleid door het voormalige management van de Thomas Cook-dochter. Voorzitter Eduardo Montes van de Spaanse groep omschrijft de overname als een nieuwe stap in de internationale uitbreiding van de groep. “We verzekeren een zeer aantrekkelijke en toonaangevende reisdistributiegroep in België en zien grote mogelijkheden voor zowel Neckermann België als onze gevestigde internationale reisactiviteiten”, klinkt het in een eerste mededeling.

Het Belgische management krijgt een belangrijke rol onder de nieuwe Spaanse groep. “De combinatie van de ervaring van een solide toeristische groep en de unieke verkoopkracht van Neckermann Belgium biedt grote voordelen”, zegt Laurent Allardin namens de Belgische directie over het akkoord.

Vrijdagmiddag wordt meer informatie over het nieuwe bedrijf gegeven op een persconferentie, waar ook een vertegenwoordiger van de nieuwe Spaanse moederholding aanwezig zal zijn. Die gaat om 17 uur door in het filiaal van Neckermann in Tielt-Winge.

Vakbond: “Beter dan verwacht”

Syndicale vertegenwoordigers reageren positief op de doorstart van een deel van het personeel. Dat zowat 195 personeelsleden aan de slag blijven, is “beter dan ik had verwacht”, zegt Els De Coster van ACLVB. “Bovendien krijgt ook een deel van de touroperator-activiteiten een doorstart. Dat had ik niet verwacht.”

De curatoren gaven eerder aan dat de keuze voor het Spaanse Wamos was ingegeven door de beloofde tewerkstelling. De Coster is vooral blij dat het niet gaat om een investeringsmaatschappij, maar om een toeristische speler met kennis van de sector. De bonden kregen ook de belofte dat het personeel (een deel van) haar anciënniteit bij Thomas Cook Retail België zou kunnen behouden.

Ook Patrick Van Holderbeke van ACV Puls noemt de overname een goede zaak. “Uiteraard blijft het een pijnlijke zaak voor de groep van mensen die uiteindelijk toch zonder werk blijft zitten.”

Vrijdag volgt een eerste overleg tussen de bonden en de directie van het nieuwe bedrijf.

Minister Nathalie Muylle: “heel hoopvol.”

“Dat is uiteraard goed nieuws, voor 200 van de 500 werknemers is dat zelfs heel goed nieuws, want zij kunnen een goede doorstart maken en dat is denk ik heel hoopvol”, reageert minister Nathalie Muylle. “Natuurlijk blijft mijn zorg als minister van Werk bij de 300 mensen die niet kunnen mee overgenomen worden en waar ook de komende weken goed gezien zal moeten worden dat er een goede begeleiding komt.”

De betrokken werknemers kunnen zich onder meer richten tot het Fonds Sluiting Ondernemingen, waar ze ook een vergoeding kunnen krijgen, legt Muylle uit. “Dat zal allemaal de komende dagen en weken gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen