Aantal studenten dat leraar wil worden voor het eerst in jaren gestegen

© Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

Het aantal studenten dat ingeschreven is voor de lerarenopleiding aan de hogeschool is voor het eerst in jaren weer gestegen. In totaal volgen nu 21.984 studenten een lerarenopleiding, van wie 4.165 achttienjarigen in het eerste jaar. Vorig academiejaar ging het nog om 19.176 studenten. Een stijging dus van bijna 15 procent. “Dit cijfer lag nooit zo hoog sinds 2015”, zegt Eric Vermeylen, secretaris-generaal van de Vlaamse hogescholenraad (VLHORA). “Er is duidelijk een kentering bezig.”

jvde

De voorbije jaren daalde het aantal inschrijvingen jaar na jaar. Een verklaring voor de plotse stijging heeft de VLHORA niet. “Mogelijk heeft het te maken met de aandacht voor het lerarentekort in de media. Ook de hervorming van de lerarenopleiding en niet-bindende toelatingsproef heeft een effect.” Volgens de VLHORA zou die proef het prestige van de lerarenopleiding opwaarderen.

Ook opvallend is het aantal mensen dat op latere leeftijd voor de lerarenopleiding kiest. 4.555 studenten zijn tussen de 25 en 40 jaar oud. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) onderzoekt in welke mate die zogenaamde zij-instromers hun anciënniteit kunnen meenemen van de privé naar het onderwijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen