© Marc Peeters

Marktkramer geweigerd bij comité omdat hij op politieke lijst stond: “Ik wil me gewoon inzetten om markten te promoten”

De Herentalse marktkramer Geert Luyckx wilde graag lid worden van het marktcomité in zijn stad, maar zijn kandidatuur werd geweigerd. Reden: ‘U bent politiek actief en het marktcomité wenst objectief te blijven.’ Dat heeft de marktleiding, een stedelijke dienst, in die woorden aan Luyckx gemeld. “Ik kan mijn oren en ogen niet geloven.”

Marc Peeters

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar stond Geert Luyckx inderdaad op de vijfde plaats van de lijst Open Vld - HNM. Niemand van de lijst geraakte evenwel verkozen. “Ik heb op een lijst gestaan, dat klopt, maar ik heb geen enkel uitvoerend mandaat en ben dus helemaal niet politiek actief”, foetert de marktkramer. “Toen ik me kandidaat stelde voor het marktcomité heb ik geen enkel moment aan politiek gedacht. Ik wil me gewoon inzetten om de markten in Herentals te promoten. En dan krijg je te horen dat je omwille van vermeend lidmaatschap van een partij niet welkom bent. Dit is ongehoord en onaanvaardbaar.” Luyckx bereidt een klacht voor bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Het marktcomité is een overlegorgaan tussen het stadsbestuur en de marktkramers. Beide partijen hebben er vertegenwoordigers. “Dit comité en het marktreglement zijn van oudsher zo gegroeid”, weet schepen van Markten Yoleen Van Camp (N-VA). “Maar het ruimere legitieme karakter ontbrak een beetje. Daarom zijn we nu aan het werken en een nieuw reglement en organisatievorm. Dat zal binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Politieke neutraliteit hoort daarbij. Daarom had het marktcomité nagenoeg unaniem een probleem met de kandidatuur van Geert Luyckx.”

Schriftelijke bevestiging

Het is niet helemaal duidelijk wie er precies wel en niet aanwezig was toen de kandidatuur van Luyckx op tafel lag. “Een collega-marktkramer heeft de boodschap moeten komen overbrengen, en hij was er zelf niet gelukkig mee”, weet Luyckx. “Van een andere collega die deel uitmaakt van het marktcomité weet ik dat die zelfs helemaal niet op de hoogte was. Het voorbehoud zou blijkbaar enkel vanuit de kant van de stad gekomen hebben. Vandaar dat ik schriftelijke bevestiging heb gevraagd.”

© rr

Nathalie Van Sande, die vorig jaar lijsttrekker was voor Open Vld, neemt het op voor de marktkramer. “Het al dan niet bezitten van een partijkaart van eender welke politieke partij of ooit ergens op een lijst gestaan hebben, zou nooit een belemmering mogen zijn om je maatschappelijk in te zetten. Zeker niet zolang er geen politiek mandaat wordt uitgevoerd dat niet samengaat met het zetelen in een commissie.” Politiek secretaris Dirk Van Thielen vraagt zich af hoever dit kan gaan. “Als je ooit op een mosselfeest geweest bent van een partij, ben je dan ook al verbrand voor de rest van je leven. Het is gewoon bij wet verboden om iemand uit te sluiten op basis van politieke voorkeur.”

Het dossier is wellicht ook een kluif voor de oppositie. “Zwart op wit zetten ‘niet weerhouden omdat u politiek actief bent’ is meer dan een brug te ver”, meent ex-burgemeester Jan Bertels (sp.a). “Het is vooral heel bizar dat deze mail door een ambtenaar wordt verstuurd. Was dit in opdracht van de schepen?” Wordt wellicht vervolgd tijdens de gemeenteraad.