Direct naar artikelinhoud
VRT

VRT moet meer besparen dan gedacht: ‘250 jobs op de helling’

VRT moet meer besparen dan gedacht: ‘250 jobs op de helling’
Beeld Photo News

De VRT moet meer besparen dan aanvankelijk gedacht. Volgens vakbond ACOD staan er 250 jobs op de helling. De directie geeft zelf het signaal dat er genoeg bespaard is. ‘We zijn al twaalf jaar aan het besparen. Jaar na jaar werden we efficiënter en flexibeler. De ondergrens is bereikt’, luidt het aan de Reyerslaan.

en

De VRT-top richtte zich vanochtend in een interne communicatie aan het personeel. “We zijn erg geschrokken van wat we gelezen hebben over de besparing die de VRT opgelegd krijgt en begrijpen dat de onrust hierover binnen de VRT en de mediasector groot is”, schreef ceo Paul Lembrechts. “Volgens de begrotingscijfers gaat het om 2,4 miljoen euro in 2020, jaarlijks oplopend tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder meer de niet-indexering van de dotatie en de vergrijzingskosten loopt de totale besparing op tot meer dan 40 miljoen euro in 2024.”

Lembrechts zat naar eigen zeggen al een eerste keer samen met de nieuwe Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). “Onze eerste prioriteit is nu het budget voor 2020, want de eerste besparing laat zich binnenkort al voelen. Om dat op te vangen en onze werking op peil te houden, hebben we een plan klaar”, schreef hij.

Dat betekent volgens VRT-woordvoerder Bob Vermeir dat er volgend jaar nog niet extra gesneden moet worden in personeel en aanbod. Wel loopt het besparingsplan uit 2016 nog door, inclusief de afvloeiingen die daarbij kwamen. “Maar de nieuwe besparing kunnen we voorlopig opvangen.”

De VRT-directie wil in overleg gaan met de Vlaamse regering over de jaren daarna. “We zijn na twaalf jaar besparen een slagvaardige en efficiënte publieke omroep. We willen dat kunnen blijven om Vlaanderen te versterken.”

Volgens insiders heerst er vandaag een begrafenisstemming bij de openbare omroep. Vermeir merkt op dat de ongerustheid verder reikt dan de Reyerslaan alleen. “Ze heerst in de hele creatieve sector”, zegt hij. Een groot deel van de middelen van de VRT gaat immers naar die sector. 

‘Interne berekening’

Bevoegd minister Benjamin Dalle (CD&V) denkt dat de VRT de besparingen in eerste instantie met natuurlijke afvloeiingen kan opvangen.  “Het is duidelijk dat er ook bij de VRT een efficiëntie-oefening moet doorgevoerd worden”, reageerde Benjamin Dalle na de ministerraad. “Maar we kijken in eerste instantie naar pensionering en wie we op die manier niet kunnen vervangen.”

In een schriftelijke reactie achteraf zegt hij het cijfer van 40 miljoen euro niet te kunnen bevestigen. “Het gaat hier om een interne berekening van de VRT zelf. De komende weken en maanden wordt in het licht van de begrotingsopmaak en de voorbereiding van de nieuwe beheersovereenkomst het budgettair kader verder verfijnd. De interne cijfers van de VRT worden in dialoog uitgeklaard alsook de manier waarop deze inspanningen moeten gerealiseerd worden.”

Benjamin Dalle (CD&V).Beeld Photo News

‘Kortwieken’

“Ik zie sinds 2014 een duidelijke intentie van de vorige en huidige regering om de VRT te kortwieken tot een kleine, irrelevante zender”, reageert Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a). Nog eens 40 miljoen besparen bovenop de buitensporige besparingen sinds 2014, dreigt de rol van de omroep als aanjager voor een kwalitatief medialandschap uit te hollen, meent Segers. “Daar zal de Vlaamse kijker, luisteraar en mediagebruiker de dupe van worden. Er zal immers minstens in het aanbod moeten gesneden worden.”

Segers vraagt zich zelfs af of de VRT drastische maatregelen zoals het opheffen van bijvoorbeeld Canvas zal moeten nemen. “Deze besparingen zijn er echt te veel aan, vooral omdat we uit Europees vergelijkend onderzoek weten dat de VRT in vergelijking met andere Europese publieke omroepen een van de beste leerlingen is, wat betreft prijs, kwaliteit en aanbod.”

Katia Segers (sp.a).Beeld BELGA