Direct naar artikelinhoud
Thomas Cook

Spaanse overnemer Thomas Cook/Neckermann sluit vooral Vlaamse reiswinkels

Spaanse overnemer Thomas Cook/Neckermann sluit vooral Vlaamse reiswinkels
Beeld REUTERS

De Spaanse reisorganisatie Wamos neemt 62 van de 91 filialen van Thomas Cook/Neckermann over. Vooral aan Vlaamse zijde worden reiswinkels gesloten: 28 van de 29 door Wamos gesloten filialen liggen in Vlaanderen.

, en

Wamos kondigde een doorstart aan met 62 van de 91 filialen. Dankzij de overname kunnen bijna 200 personeelsleden alsnog aan de slag blijven, twee weken nadat Thomas Cook Retail België het faillissement heeft aangevraagd.

Vanaf 21 oktober worden er weer reizen verkocht in de 62 overgenomen winkels. Maar in 29 filialen, waarvan 28 in Vlaanderen, zal dat niet het geval zijn. Na de sluitingsoperatie blijven er negen filialen actief in Antwerpen, tien in Oost-Vlaanderen, zeven in West-Vlaanderen en telkens vier in Limburg en Vlaams-Brabant.

De merknaam van de keten wordt Neckermann, maar eigen Neckermann-reizen zitten vooralsnog niet meer in het aanbod. Wel pakketreizen, hotelverblijven, vliegtickets en rondreizen van spelers als Corendon, Pegase, Club Med en MisterFly. Ook de website zal vanaf 21 oktober weer operationeel zijn. Reizen die al geboekt waren, blijven geannuleerd.

Thomas Cook Retail België stelde zowat 500 mensen tewerk, van wie een 150-tal in Brussel en Wallonië. Door de overname zijn ongeveer 150 arbeidsplaatsen veiliggesteld in de winkels. Ook op het hoofdkantoor worden enkele activiteiten overgenomen, goed voor 25 werknemers. 

Nog eens 20 jobs blijven behouden op de afdelingen incentives (die groepsreizen organiseert voor bedrijven en organisaties), e-commerce, media en cruises, en in enkele ondersteunende diensten.

De rest van het personeel, meer dan 300 medewerkers, moet dus niet rekenen op een baan bij de nieuwe Spaanse speler op de Belgische markt.

Nieuwe speler

Wamos is de leidende touroperator in Spanje en kan bogen op vijftig jaar ervaring in de sector van de pakketreizen. Dat een Spaanse groep iets ziet in Thomas Cook België, is niet verwonderlijk, meent expert toerisme Dominique Vanneste (KU Leuven). “Thomas Cook werkte veel op Spanje. Dat is nog altijd een topbestemming voor Belgen die van pakketreizen houden. Daar is een groot gat gevallen.”

De nieuwe Belgische dochteronderneming zal ‘Wamos Benelux’ heten en wordt deels geleid door het management van de voormalige Thomas Cook-dochter.