Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRobin Broos

Die onrust en eeuwige onzekerheid van Jolien Roets, die voel ik ook. Elke dag

Qmusic-dj Jolien Roets.Beeld RV

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de noodzaak van getuigenissen over mentale gezondheid.

Precies één jaar geleden deed Qmusic-presentatrice Jolien Roets een bijzondere bekentenis, live op antenne. Na vier maanden van radiostilte gaf ze aan haar luisteraars toe dat het al die tijd daarvoor niet meer ging. Het ging slecht met haar, en ze wist even niet meer hoe het moest: radio maken. Iets wat ze een ‘mentale blokkade’ noemde. 

“Ik ben tot het besef gekomen dat ik de enige ben die iets kan veranderen aan mijn eigen gemoedstoestand”, zei ze geëmotioneerd. Sindsdien werkt ze freelance, doet ze veel stemmen- en presentatiewerk, draait ze platen. En in september kreeg ze dan eindelijk een r&b-programma waarin ze helemaal zichzelf kan zijn: Hot-N-Fun. “Ik ben een vrije vogel geworden die probeert om alleen maar dingen te doen die mij gelukkig maken.” Maar wel in het volle besef dat zo’n ‘mentale blokkade’ altijd kan gebeuren. “Die onrust en eeuwige onzekerheid, dat gaat er bij mij nooit uit. Dat is gewoon wie ik ben.”

Net voor de zomer heb ik Jolien toevallig leren kennen op een Balearisch eiland waar ze als freelancehost een bootcamp in goede banen leidde. Ik ontmoette een aanstekelijk vrolijke, toffe, inspirerende madame. Iemand die duidelijk dingen deed waar ze gelukkig van werd. En dat straalt af.

Maar ondanks alle campagnes, 10-daagsen en Rode Neuzen Dagen blijft mentale gezondheid een onderwerp van taboe. Misschien daarom dat ik er op Ibiza weinig voor voelde om Jolien te vertellen hoe dapper ik haar radiogetuigenis vond. En hoe belangrijk zulke woorden zijn voor mensen die zich ook wel eens slecht voelen, maar nog niet de moed vonden om tijd voor zichzelf te nemen. Om hulp te zoeken.

Zelf blijf ik één bijzondere mens dankbaar om me daar op een onbewaakt moment open over te vertellen, over zijn eigen ervaring met therapie. Het was daar dat ik zelf besefte dat mentale gezondheid ook in mijn hoofd taboe was. Ik heb niet veel later een gigantische drempel overwonnen en ben ik voor het eerst gaan spreken met een psycholoog.

Wanneer dat op een even onbewaakt moment ter sprake komt, op café, onder vrienden, doe ik daar niet flauw meer over. “Maar Robin, je bent toch superleuke dingen aan het doen”, klinkt het dan vaak onbegrijpend. En dat is heel menselijk, om objectief succes te verwarren met geluk.

Die onrust en eeuwige onzekerheid van Jolien, die voel ik ook. Elke dag. Maar het is dankzij getuigenissen van mensen als Jolien op Qmusic, Selah Sue voor Te Gek!?, Bart Schols in deze krant en deze week nog op Radio 1, of Bert Van Steenberghe (met onder meer mijn lieve collega Katrin Swartenbroux) donderdagavond op Studio Brussel, dat ik weet dat me slecht voelen er soms gewoon bij hoort. En voor sommige mensen wat meer dan voor anderen.

Hot-N-Fun, zaterdag om 19 uur op Qmusic.