Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Amerikaanse spionnenvrouw rijdt Britse tiener dood en vlucht direct het land uit

De woordvoerder van de nabestaanden van Harry Dunn na afloop van een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.Beeld Foto Getty

De Britse premier Boris Johnson heeft president Donald Trump vergeefs ­gevraagd de diplomatieke onschendbaarheid op te heffen van de echtgenote van een Amerikaanse spion. Zij heeft een Engelse jongen doodgereden.  

Anne Sacoolas was het land vorige maand ontvlucht na het dodelijke ongeluk. De vlucht van de 45-jarige vrouw heeft een nieuwe deuk veroorzaakt in de ‘speciale relatie’ tussen de Britten en Amerikanen.

De 19-jarige Harry Dunn reed op 27 augustus met zijn bromfiets op een rustige weg vlak bij de luchtmachtbasis Croughton, even ten noorden van Londen, toen hij frontaal werd aangereden door de Amerikaanse. Ze reed met haar Volvo op de verkeerde weghelft. Het slachtoffer overleed een dag later in het ziekenhuis. De politie begon een onderzoek naar het gevaarlijke rijgedrag van Sacoolas. Toen agenten haar nader wilden ondervragen, bleek ze spoorloos te zijn verdwenen.

Omdat de Amerikaanse autoriteiten de bui zagen hangen, was er, zo bleek later, een privévliegtuig geregeld om Sacoolas vanaf een Amerikaanse basis in Suffolk naar haar vaderland te brengen. Ook haar man, inlichtingenofficier Jonathan Sacoolas, ging ervandoor. Zijn vrouw was pas drie weken op Britse bodem. Door hun vertrek kan politie het onderzoek niet afronden en kunnen de rouwende ouders van de jongen de zaak niet ‘afsluiten’.

‘Lompe’ reactie van Trump

De Amerikanen weigeren mee te werken omdat Sacoolas als vrouw van een inlichtingenofficier van de ambassade diplomatieke onschendbaarheid geniet, dit tot verdriet van de ouders. “Je zou denken dat iemand de waardigheid heeft om te zeggen: weet je wat? Ik doe afstand van mijn onschendbaarheid. Ik ga terug om de ouders te ontmoeten”, zei Harry’s moeder Charlotte Charles tegenover de Britse pers. Het gaat de ouders erom dat Sacoolas verantwoording aflegt. Ze zijn er niet op uit haar achter de tralies te krijgen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft tevergeefs ingepraat op zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo. Ook een telefoongesprek van Johnson met Trump, woensdagavond, had niet het beoogde effect. De Amerikaanse president zei op de hoogte te zijn van de zaak en die treurig te vinden, maar voegde eraan toe dat het “nu eenmaal gebeurt” dat Amerikanen in het Verenigd Koninkrijk aan de verkeerde kant van de weg rijden. “Je moet gewoon voorzichtig zijn.”

De ouders noemde deze uitspraken van Trump “lomp en beledigend”. Ze zijn voornemens om naar Amerika te gaan om daar een civiele zaak aan te spannen. Volgens hun advocaat Geoffrey Robertson, een deskundige op het gebied van internationaal recht, geldt de in het Verdrag van Genève opgenomen diplomatieke onschendbaarheid alleen in het buitenland. De Amerikaanse ambassade in Londen weigert op de zaak te reageren.