Direct naar artikelinhoud
Inval Noord-Syrië

Verschillende doden bij IS-aanslag in Syrië, jihadisten ontsnappen na Turks bombardement

Verschillende doden bij IS-aanslag in Syrië, jihadisten ontsnappen na Turks bombardement
Beeld AP

In Kamishli, een stad in het noordoosten van Syrië, is een bomauto ontploft. Daarbij zijn ‘verschillende’ doden en gewonden gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Koerdische strijdkrachten. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag al opgeëist. Vijf jihadisten zijn intussen uit een gevangenis kunnen ontsnappen. De VS zeggen intussen forse sancties klaar te hebben om Turkije af te schrikken het offensief verder te zetten.

en

De aanslag vond plaats op de derde dag sinds Turkije het noorden van Syrië is binnengevallen om de Koerdische milities aan te vallen. Volgens de eerste gegevens ontplofte de bomauto in een drukke wijk in Kamishli, nabij een Koerdische militaire post. Hoeveel doden en gewonden er zijn, is nog niet bekend. Volgens AFP zouden er zeker zes doden zijn.

IS heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag al opgeëist. In een videoboodschap op het sociale medium Telegram zegt IS dat jihadisten van de terreurgroep verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag.

Ontsnapping

Vijf jihadisten van Islamitische Staat zijn dan weer uit een gevangenis kunnen ontsnappen na een Turkse raid in Kamichli. 

Turkse troepen zijn woensdag begonnen aan een offensief in het noordoosten van Syrië, gericht tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in het gebied. Ankara beschouwt die militie als een terreurorganisatie, en wil die niet aan de grens met Turkije.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder al te vrezen dat de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië zal leiden tot een heropleving van de terreurgroep IS in de hele regio. Duizenden IS-strijders worden vastgehouden door de Koerden. “Als die vrijkomen, dan is dat een echte dreiging voor ons, voor u, want waar gaan ze naartoe, en hoe”, vroeg Poetin zich af tijdens een top van oud-Sovjetlanden in Turkmenistan. 

Kritiek

“Ik ben niet zeker dat het Turkse leger de situatie kan controleren, of dat snel kan doen”, aldus Poetin in uitspraken die de Russische staatszender verspreidde. “De Koerden verlaten de kampen waar IS-strijders zitten opgesloten, en zij kunnen dus ontsnappen.”

Turkije lanceerde de militaire operatie ondanks internationale druk om dat niet te doen. Naast een humanitair drama voor de Koerden dreigt het offensief ook terreurbeweging Islamitische Staat en Syrisch president Assad weer zuurstof te geven.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zware sancties klaar tegen Turkije, zo heeft de Amerikaanse minister van Economie Steven Mnuchin vrijdag meegedeeld. “Donald Trump heeft de intentie een decreet te ondertekenen om Turkije af te schrikken zijn offensief voort te zetten”, aldus Mnuchin. “Het gaat om zware sancties. Ik hoop dat we ze niet moeten gebruiken, maar we kunnen de Turkse economie neutraliseren indien nodig.”

Ondanks de internationale druk is Turkije niet van plan om de aanval in Noord-Syrië te stoppen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan gezegd op een persconferentie. “Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen. Ons gevecht is niet tegen de Koerden, maar tegen de PKK.”

Ook in Turkije zelf luidt er kritiek. 121 mensen zijn daar aangehouden omdat ze online kritiek hadden geleverd op het offensief in Syrië. Bovendien worden zo’n 500 accounts op sociale media onderzocht die het offensief als ‘bezetting’ bestempelden. Dat meldde minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu tijdens een bijeenkomst met aanhangers van het Turkse leger.

We staan niet toe dat mensen zulke dingen zeggen over onze soldaten, die tegen terroristen vechten en hun leven riskeren, zei de minister in Ankara. Voor de Turkse overheid is de kritiek een “lastercampagne” tegen haar operatie Peace Spring die woensdag van start ging. Critici werden beschuldigd van “terroristische propaganda” en “aansporing”, verklaarde persagentschap Anadolu. De operatie is Turkijes derde inval tegen de Syrisch-Koerdische militie in Syrië.

Tegen 78 mensen werden juridische stappen ondernomen voor “zwarte propaganda tegen Turkije”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Andere beschuldigingen waren onder meer het beschadigen van de reputatie van veiligheidstroepen en het verspreiden van leugens en nepnieuws op sociale media.

Volgens de pro-Koerdische democratische partij (HDP) werden meer dan 90 aanhangers en leden aangehouden voor het veroordelen van de inval, meldde partijwoordvoerder Ayse Acar Basaran vrijdag in het parlement. Tegen hooggeplaatste partijleden zouden strafrechtelijke klachten ingediend zijn.

Turkijes mediawaakhond RTUK waarschuwde dat radio-, televisie- en internetcontent tegen de militaire operatie die “burgers met valse informatie misleiden” geblokkeerd zullen worden. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) verklaarde dat het Turkse offensief “niet gebruikt dient te worden als voorwendsel” om Koerdische politici en vreedzame activisten aan te vallen.

Turks minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.Beeld AFP