Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Prinses Esmeralda (63) opgepakt tijdens actie van radicale klimaatactivisten in Londen

Prinses Esmeralda.Beeld Belga

De Belgische prinses Esmeralda (63), halfzus van koning Albert II, is donderdag opgepakt door de Londense politie. Dat heeft de prinses zelf laten weten op Twitter. Ze nam in Londen deel aan een manifestatie van de radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion.

“Ik ben vandaag, samen met vele andere activisten, opgepakt en in hechtenis genomen door de politie”, schrijft prinses Esmeralda, de jongste dochter van koning Leopold III en prinses Lilian Baels, op Twitter. “De noodsituatie in verband met ons klimaat dwingt ons allen om onze regeringen onder druk te zetten om snel te handelen.”

Twitter bericht wordt geladen...

De prinses is intussen weer vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht tegen haar is ingediend. Het onderzoek loopt wel nog, zo staat te lezen in een brief van de politie die ze zelf publiek maakte. Tot dat onderzoek afgerond is, moet ze zich beschikbaar houden van het gerecht. 

Deze week vindt een reeks wereldwijde klimaatprotesten plaats. Onder andere in Londen, New York, Parijs, Berlijn en Madrid komen sinds maandag betogers op straat. In Londen zijn deze week al honderden mensen gearresteerd. 

Het is niet de eerste keer dat prinses Esmeralda zich laat opmerken als activiste. Afgelopen zomer beklom ze met haar dochter Alexandra de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, om geld in te zamelen voor Hero Women Rising, een liefdadigheidsorganisatie die vrouwen over de hele wereld op eigen benen helpt te staan. 

Prinses Esmeralda.Beeld Photo News