Direct naar artikelinhoud
Oorlog Syrië

Amerikaanse troepen in Syrië onder vuur genomen door Turkse artillerie

Amerikaanse troepen in Syrië onder vuur genomen door Turkse artillerie
Beeld EPA

Amerikaanse troepen in de buurt van de Syrische grensstad Kobani zijn beschoten door Turks artilleriegeschut. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon gezegd. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de VS nemen het incident ernstig.

“De explosie vond plaats in een gebied dat bij de Turken bekendstaat om de aanwezigheid van Amerikaanse troepen”, zei marinekapitein Brook DeWalt in een verklaring na het incident dat vrijdagavond plaatsvond. 

Topfunctionarissen van het Pentagon benadrukten dat Turkije moet voorkomen dat zij Amerikaanse troepen in gevaar brengen binnen Syrië. 

De Amerikaanse troepen hebben zich teruggetrokken uit het grensgebied dat Turkije wil veroveren, maar nog niet uit Kobani, stelt een woordvoerder van het Pentagon. De Verenigde Staten blijven fel gekant tegen het Turkse militaire offensief in Syrië en vooral tegen Turkse operaties “in gebieden waar de Turken zich bewust zijn van Amerikaanse soldaten”.

De Turks-Syrische grens waar het incident plaatsvond.Beeld Google Maps

Het Turkse ministerie van Defensie stelde in een verklaring dat Turkse grenswachten waren aangevallen ten zuiden van de stad Suruc, ongeveer een kilometer van een Amerikaanse observatiepost. “Als een daad van zelfverdediging” werd het tegenvuur geopend op de “terroristen”, waarmee de Turkse regering gewoonlijk Koerdische milities bedoelt. Daarbij zijn er geen schoten gelost op de Amerikaanse grenspost, klinkt het. 

Volgens de Turken werden “alle voorzorgsmaatregelen genomen” zodat de Amerikaanse basis niet geraakt zou worden.

Bij een aanval met mortieren kwamen vrijdag ook twee Turkse burgers om het leven in het stadje Suruc. Beeld AP