Direct naar artikelinhoud
MarathonHistorisch record

Historisch wereldrecord: Keniaan Kipchoge loopt marathon op minder dan 2 uur

Eliud Kipchoge loopt over de meet.Beeld REUTERS

Een historisch sportmoment: de Keniaan Eliud Kipchoge heeft in het Oostenrijkse Wenen een marathon gelopen in minder dan 2 uur tijd. Hij liep de meer dan 42 kilometer in 1 uur 59 minuten en 40,2 seconden.

Bij een eerdere recordpoging op het autocircuit in Monza bleef Kipchoge steken op 2u00:25. Zijn tijd nu geldt niet als een officieel wereldrecord omdat hij een vloot aan tempomakers gebruikte.

Bekijk: zo liep Kipchoge over de eindmeet

Tijdens een persmoment gisteren zei Kipchoge al dat hij zich klaar voelde om de uitdaging aan te gaan. “Ik voel me goed, ben tevreden met het parcours en kijk uit naar zaterdag”, klonk het bij de Keniaan. “Wenen is een sportstad met mensen die van sport houden. Het parcours is vlak en snel en in een park, een natuurlijke omgeving. In Berlijn ging het om lopen en het verbeteren van het wereldrecord. Wenen gaat om lopen en geschiedenis schrijven. Het voelt alsof ik als de eerste man naar de maan ga.” 

Lees nu

Hoe Kipchoge de meest fenomenale prestatie leverde

41 helpers

De 41 hazen waren gezamenlijk goed voor 55 medailles, onder meer gewonnen op de Olympische Spelen en het WK atletiek, zo meldt de Britse organisator Ineos. De Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen zijn van de partij. De jongste van de drie, de 19-jarige Jakob, pakte vorig jaar op het EK in Berlijn verrassend goud op de 1500 en 5000 meter. Ook Selemon Barega, zilveren medaillewinnaar op de 5000 meter op het WK in Doha, en Matt Centrowitz, gouden medaillewinnaar op de 1500 meter bij de Spelen in Rio, waren aan de lijst met hazen toegevoegd.

41 helpers
Beeld REUTERS
41 helpers
Beeld AFP
41 helpers
Beeld EPA
Eliud Kipchoge.Beeld REUTERS
41 helpers
Beeld REUTERS
Eliud Kipchoge (in het witte shirt).Beeld REUTERS
41 helpers
Beeld REUTERS