© REUTERS

© REUTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Marathon in minder dan twee uur! Eliud Kipchoge duikt als eerste mens onder magische grens

Het is gebeurd: Eliud Kipchoge is de eerste mens die de marathon in minder dan twee uur heeft gelopen. De Keniaan schreef geschiedenis tijdens een gehypete (en louter prestigieuze) recordpoging met een fabelachtige tijd van 1:59:40. De nieuwe recordtijd zal echter niet officieel worden erkend door de IAAF.

vml

Eliud Kipchoge werd in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vooruitgestuwd door een uitzinnig publiek langs het parcours in het Prater Park op een lus van 9,6 kilometer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De nieuwe recordtijd zal echter niet officieel worden erkend door de IAAF aangezien Kipchoge heel wat hulp kreeg: hij kreeg liefst 41 hazen ter beschikking (onder wie de drie Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen) die elkaar in tien groepen aflosten én er reed een elektrische wagen voor de Keniaan uit die met een laserlicht de ideale lijn aangaf op het asfalt.

© AP

21 km/u gemiddeld!

Een marathon (42,195 km) afleggen in 1 uur 59 minuten en 40 seconden is goed voor een fabelachtig gemiddelde van 2 minuut 53 per kilometer of een gemiddeld tempo boven de 21 km/u...

LEES OOK. Marathon in minder dan 2 uur, aan gemiddelde van 21 km/u: niets dan lof voor Eliud Kipchoge: “Dat is gewoon sprinten”

In Kenia barstte meteen een heus volksfeest los:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kipchoge probeerde het al eens in mei 2017 op het Formule 1-circuit van Monza in Italië. Zijn toenmalige tijd van 2 uur en 25 seconden was al indrukwekkend, maar nog nét boven de magische grens. De 34-jarige Keniaan is ook al officieel wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2u01:39, vorig jaar neergezet in Berlijn.

Met dank aan de wetenschap

De recordpoging kwam er dus niet zomaar en werd gedaan onder zo optimaal mogelijke omstandigheden. Eén onderdeel hiervan was de bijzondere opstelling van lopers die Kipchoge omringden om de luchtweerstand maximaal te verlagen.

In het langeafstandslopen speelt aerodynamica een belangrijke rol. De zogenoemde hazen doen niet alleen dienst als tempomakers, maar zetten ook de favorieten uit de wind. Zo kan één haas de luchtweerstand van de tweede loper reduceren met vijftig procent. De formatie waarin deze hazen lopen, bepaalt de totaal te behalen reductie in de luchtweerstand.

Bij de vorige recordpoging in Monza liepen de hazen in een driehoek voor de atleet, waardoor de luchtweerstand naar schatting met zeventig procent werd gereduceerd. Om de luchtweerstand nog verder te reduceren, werden meer dan honderd formaties geanalyseerd met computersimulaties. De meest optimale formaties uit die analyse werden vervolgens getest in de windtunnel van de TU Eindhoven. Tegen ieders verwachting bleek de formatie van een omgekeerde V, met 7 hazen vóór de atleet en drie hazen achter hem, de meest optimale variant. Daarmee reduceerde de luchtweerstand van Kipoche op papier met 85 procent ten opzichte van een loper zonder hazen.

© foto: Bart van Overbeeke

Op onderstaande foto is goed te zien hoe tijdens de recordpoging de omgekeerde V uit de windtunnel in de praktijk werd gebracht. De achterste en twee voorste hazen zijn uiteindelijk tijdens de wedstrijd weggelaten. Hun effect op de luchtweerstand is erg gering en ze maakten het wisselen van de hazen tijdens de wedstrijd te ingewikkeld.

“De hazen krijgen namelijk een grotere luchtweerstand te verduren door de stromingsweerstand van de trechter terwijl Kipchoge hierdoor juist uit de wind wordt gehouden.”, luidt de technische verklaring van Bert Blocken, hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven en de KU Leuven. “In het wielrennen neemt de kop van het peloton typisch een driehoekige formatie aan. Dit is een goede formatie wanneer men de luchtweerstand van iedereen in de groep wil reduceren. Maar voor dit marathonrecord gaat het enkel om het minimaliseren van de luchtweerstand van Eliud Kipchoge, niet van de hazen.”

Naast de formatie van de hazen, keken de onderzoekers ook naar de afstand tussen de hazen onderling en tussen de hazen en de atleet. Ook het effect van een fietser naast de atleet, die hem voedsel en drinken moet aanreiken, is in de windtunnel getest, evenals het effect van een auto die voor de hazen rijdt met een grote klok met looptijden.

Het evenement kreeg de naam INEOS 1:59 Challenge aangezien de Britse chemiereus de recordpoging sponsorde.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek