Op elke sigaret een waarschuwing

© belga

Rokende ouders kunnen hun ongeboren kinderen met problemen opzadelen.

De sigaret verdwijnt uit het straatbeeld. Een studie in The Journal of the American Medical Association rekende voor dat er de jongste tijd wereldwijd elk jaar ongeveer 1,4 miljard sigaretten minder gerookt worden dan het jaar voordien. Elke maand worden er zo’n 2,6 miljard sigaretten opgestoken, een kwart minder dan in 2011. Antirookcampagnes werpen vruchten af.

Desondanks blijft roken de grootste vermijdbare oorzaak van kanker in de wereld. In het vakblad Addiction Research & Theory pleiten wetenschappers ervoor om op elke sigaret apart boodschappen te laten drukken over hoe ongezond roken wel is. Zo blijft de waarschuwing langer zichtbaar dan wanneer ze alleen op het pakje staat. Vooral bij jonge mensen zou dat een sterk ontradend effect hebben.

In The Journal of Sleep Research tonen wetenschappers aan dat sigaretten, zelfs elektronische, nadelig zijn voor de slaapkwaliteit. Veel rokers moeten slaapmedicatie gebruiken, wat een extra negatief effect op hun gezondheid impliceert.

Het is al lang bekend dat ook passief roken gevolgen heeft. Uit een studie in New Scientist blijkt dat rokende ouders bij hun nog ongeboren kinderen al een basis voor gezondheidsproblemen kunnen leggen. Stoffen uit de rook kunnen een foetus, onder meer via een effect op de zaadcel waaruit hij voortspruit, confronteren met epigenetische veranderingen: wijzigingen in de posities van chemische merkers op het DNA, waardoor de genetische activiteit wordt beïnvloed. Het kan zelfs een effect op de hersenontwikkeling hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content